Goed kunnen communiceren behoort tot de basisvaardigheden van de meeste ZP’s. Basisvaardigheden blijken echter onvoldoende wanneer de gesprekspartner een patiënt met afasie betreft; in dat geval dient de ZP te beschikken over méér dan basis communicatievaardigheden. Deze extra vaardigheden kunnen worden geleerd in een communicatiepartnertraining. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor de communicatie tussen ZP’s en PMA verbetert (Horton, Lane, & Shiggins, 2015; Simmons- Mackie, Raymer, & Cherney, 2016; Oostveen, 2016). In de Logopedische Richtlijn Diagnostiek en behandeling van afasie (Berns et al., 2015) wordt aanbevolen dat logopedisten de communicatievaardigheden van hun collega-zorgverleners trainen.
Dit artikel beschrijft een studie naar het effect van Training Con-tAct (Oostveen, Berns & Jünger, 2018), een nieuwe communicatiepartnertraining voor ZP’s die werken met PMA, uitgevoerd in Rijndam Revalidatie Rotterdam (‘Rijndam’).
Training Con-tAct
Doel
In 2018 hebben de eerste drie auteurs van dit artikel een communicatiepartnertraining ontwikkeld die logopedisten kunnen gebruiken ter verbetering van de communicatievaardigheden van ZP’s die tijdens hun werk