719 Weergaven
21 Downloads
Log in
Op 6 april 2017 organiseerde Pearson Academy een volledige studie dag gewijd aan het werkgeheugen. Omdat de studiedag de naam ‘werkgeheugen in de klas’ had gekregen waren er tijdens deze dag vooral leerkrachten, remedial teachers en andere onderwijsprofessionals aanwezig. Kennis over het werkgeheugen is echter ook voor logopedisten belangrijk. Werkgeheugenproblemen kunnen ten grondslag liggen aan lees- en/of taalproblemen, of deze problemen flink versterken. In dit verslag wordt de inhoud van de algemene lezingen over het werkgeheugen kort samengevat.

De werking van het werkgeheugen

Selma van Berkel, orthopedagoog bij praktijk BeterBrein, trapte de dag af met een uitleg over het werkgeheugen.

Het werkgeheugen is onder te verdelen in een aantal subsystemen (zie figuur 1). Selma legde de samenwerking tussen deze subsystemen uit. Het centraal executief systeem werkt als een soort dirigent. Het centraal executief systeem bepaalt welke informatie die je opdoet, visueel en auditief, belangrijk is. Het filtert de informatie, zo is de instructie die de leraar geeft­ belangrijker dan het krassen van een potlood of het zoemen van een printer. Het visueel ruimtelijk kladblok verwerkt visuele informatie zoals vorm en kleur, maar ook de plaats en beweging in de ruimte. De fonologische loop verwerkt auditief aangeboden informatie. Ook de ‘innerlijke stem’ waarmee mensen hun eigen gedrag reguleren hoort hierbij. De episodische buffer schakelt de informatie uit de andere subsystemen aan elkaar tot een logisch en chronologisch systeem.

Mensen hebben volgens Selma altijd een voorkeur

Literatuurlijst

  1. Gerrits, B., Zwaag, W. van der & M. Gerrits-Entken (2010). Wegwijs in het werkgeheugen. Remediaal, 2010, 6-16.
  2. Lillard, A.S. & Peterson, J. (2011). The Immediate Impact of Different Types of Television on Young Children’s Executive Function. Pediatrics, september 2011, doi:10.1542/peds.2010-1919, e1-e6.
  3. Packiam Alloway, T. (2016). AWMA-2-NL Alloway Working Memory Assessment 2nd Edition Nederlandse Bewerking. Amsterdam: Pearson Clinical.