De VLDP wordt door logopedisten gebruikt om een indruk te krijgen van de abstracte denkvaardigheden in combinatie met de talige vaardigheden. Deze informatie is nuttig voor de logopedist als de taalontwikkeling van kinderen achter blijft. De vraag die gesteld kan worden is of er behalve talige vaardigheden ook vaardigheden als redeneren, ordenen, categoriseren etcetera ontbreken. Een nadeel van het werken met de VLDP was dat een normering ontbrak. Het was onduidelijk of een leerling slechter scoorde op de toets dan zijn of haar leeftijdgenoten. Vanuit het Innovatiefonds van de CED-Groep is dan ook – in samenwerking met logopedieopleidingen van vier Hogescholen – een onderzoek gestart om de VLDP van normen te voorzien voor vier-, vijf- en zesjarigen en psychometrische kenmerken van de VLDP in kaart te brengen. Met een normering wordt het voor logopedisten mogelijk om vast te stellen of een kind op dit gebied bovengemiddeld, gemiddeld of benedengemiddeld presteert. Deze gegevens kunnen in een behandelplan opgenomen worden.
Even denken |
|
Heleen van der Stege, Nicolette van de Kreeke – Alfrink, Gusta Schreiner en Marije Boonstra |
|
8 juli 2016 | |
Heleen van der Stege, Nicolette van de Kreeke – Alfrink, Gusta Schreiner, Marije Boonstra |
Samenvatting
De Vragenlijst Denkprocessen (VLDP) heeft als doel taaldenkrelaties van jonge kinderen in kaart te brengen. De VLDP wordt regelmatig gebruikt door logopedisten om inzicht te krijgen in het taaldenken van kinderen. Voorbeelden hiervan zijn: benoemen, onthouden en reproduceren, categoriseren, ordenen, redeneren, het formuleren van oplossingen en het herkennen en beschrijven van oorzaak en gevolg. De VLDP was tot voor kort niet genormeerd. Recentelijk zijn normen vastgesteld voor vier-, vijf- en zesjarigen. Veertien logopedisten in opleiding, afkomstig van hogescholen met een logopedieopleiding, hebben in vier regio ’s in het land bij 1006 kinderen de VLDP afgenomen in de periode november 2012 tot oktober 2013. De derde- en vierdejaars studenten waren allen getraind om de VLDP op de juiste wijze af te nemen en te scoren. Bij het onderzoek waren dertig basisscholen betrokken.
Het gebruiksdoel van de toets is algemeen beschrijvend en signalerend en de testuitslag geeft een indicatie voor behandeling. De resultaten geven handvatten voor verdere behandeling op dit gebied. Tevens wordt een relatie gelegd met de Denkstimulerende Gespreksmethodiek (DGM).