Log in
S. & A. Grotenhuis, 2016, uitgeverij De Trans, €19,93, ISBN 9789402155532
Lydeke Fransen

Sophia Helmhout en Angela Grotenhuis zijn respectievelijk logopedist en diëtist bij Trans, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Samen hebben ze dit boekje gemaakt, waarin eenvoudige recepten staan beschreven om, zoals ze in het voorwoord vermelden, ‘ideeën aan te dragen voor het weer genieten van smaak en sfeer’.

In het eerste hoofdstuk wordt ingegaan op het belang van goede voeding en de impact van slikproblemen op de kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook wordt aandacht besteed aan goede voeding (de schijf van vijf) en de IDDSI, een classificatie van aanpassingen in de voeding door de International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Dit is een schaal van 1 tot en met 7, waarbij de IDDSI 7 staat voor normale voeding, en de IDDSI1 voor waterdunne vloeistof, met tussenliggend verschillende niveaus van aanpassing (fijngesneden voeding, fijngeprakte voeding, grof- en fijngemalen voeding, dunne puree/ dikvloeibaar en verdikt). Alle recepten zijn voorzien van een IDDSI cijfer.

De recepten zijn ingedeeld