Log in
Yvonne van Zaalen & Coen Winkelman, 2014, 2e druk, Uitgeverij Coutinho, €26,00 (INCL. BTW), 248 PAG., ISBN: 9789046904138
Angélique Dreijer

Broddelen is, net als stotteren, een vloeiendheidsstoornis. Broddelen wordt gekenmerkt door een hoog en/of variabel spreektempo, fouten in woord- of zinsstructuren en het vaak voorkomen van normale niet-vloeiendheden. Door de slechte verstaanbaarheid en de chaotische wijze van vertellen wordt de boodschap van de broddelende spreker regelmatig verkeerd of helemaal niet begrepen. De broddelende spreker is zich hiervan meestal niet bewust en begrijpt niet waarom zijn/haar verhaal niet is overgekomen. Hoewel de prevalentie van broddelen vergelijkbaar is met die van stotteren, worden de symptomen en de problematiek van broddelen niet altijd herkend. De tweede druk van het boek Broddelen – een (on)begrepen stoornis biedt een praktisch en gedetailleerd handboek voor alle logopediestudenten, logopedisten en professionals uit het onderwijsveld, die zich (verder) willen verdiepen en bekwamen in de behandeling van broddelen.

De auteurs Yvonne van Zaalen en Coen Winkelman kunnen beiden buigen op een jarenlange ervaring als logopedist-stottertherapeut, docent en onderzoeker en dit is terug te vinden in het boek.