Log in
In deze rubriek wordt eens per twee maanden nieuw logopedisch materiaal besproken. Verschillende logopedisten geven hun mening en delen hun ervaringen. Suggesties voor materiaal dat in deze rubriek besproken kan worden kunt u doorgeven aan de redactie. Kinderen die moeite hebben met lezen weten dat veel oefenen belangrijk is. Dit is echter vaak niet leuk. Demotivatie is een belangrijk struikelblok en voor de professional die deze kinderen begeleidt niet altijd even makkelijk om aan te pakken. “Lezen begint bij plezier, als je lezen leuk vindt, dan pak je makkelijker een boek” geeft één van de panelleden bij dit testpanel aan. Ze slaat daarmee de spijker op zijn kop. Maar hoe pak je dit dan aan? Theaterlezen biedt volgens de ontwikkelaar een succesvolle manier om van het oefenmoment een kwaliteitsmoment te maken waarbij kinderen meer plezier hebben in het lezen. De leden van het testpanel hebben Theaterlezen uitgeprobeerd om te kijken of dit in de praktijk echt zo is.
Janneke de Waal-Bogers

Doel en doelgroep

De ontwikkelaar van Theaterlezen omschrijft Theaterlezen als een motiverende samenleesvorm waarbij twee of meer lezers een tekst voorlezen vanuit de verschillende rollen die in de tekst voorkomen. Het is ook bekend onder de naam Toneellezen. Theaterlezen is een leesactiviteit, teksten worden dus niet uit het hoofd geleerd. Het lezen wordt geoefend door het herhaald lezen van teksten. Hiermee wordt gewerkt naar het uiteindelijke doel: het voorlezen van de tekst voor publiek. Dit wordt een leesvoorstelling genoemd: de lezers houden het boek in de hand en dragen de tekst voor aan bijvoorbeeld hun klasgenootjes.

Herhaald lezen is voor zwakke lezers vaak een saaie activiteit. Door Theaterlezen te gebruiken stelt de ontwikkelaar dat het herhaald lezen van een tekst niet saai is maar juist motiverend, omdat er toegewerkt wordt naar de leesvoorstelling. Daarnaast is er genoeg ruimte voor de professional om leesinterventies te plegen. Tijdens het herhaald lezen kan daardoor ook geoefend worden met vloeiend lezen. Het