Lees verder

Stemplatform Damsté-Terpstra (www.stemplatform.nl) is een onafhankelijk, ideëel en landelijk platform op het gebied van stem. Op de website is informatie over stem te vinden voor zowel behandelaars als patiënten. Je kunt hier terecht met vragen over stem en je vindt hier namen en adressen van stemprofessionals: stemteams (KNO-artsen), logopedisten/stemtherapeuten en zangdocenten. Daarnaast is er informatie over veelvoorkomende ziektebeelden van de stem.

Wie zijn wij?

Het stemplatform is een initiatief van stemprofessionals van 3 disciplines die zich bezighouden met de menselijke stem: KNO – logopedie – zangpedagogiek. In 2021 bestaat werkgroep Stemplatform uit: Drs. Peter van Rijn, KNO-arts in OLVG-Amsterdam, Dr. Ruth Hoffmans, KNO-arts in OLVG-Amsterdam,  Willemijn van Gent, zangpedagoog namens Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen, Astrid de Vries-van de Lustgraaf, logopedist, Marjan Oosterbaan, logopedist en Michel de Kort, logopedist, zangdocent en koordirigent.

Waarom een stemplatform?

Als werkgroep willen we verbindingen leggen binnen het stemwerkveld. Hiervoor is het Stemplatform opgericht en een overzichtelijke website gemaakt: www.stemplatform.nl. De website heeft een gedeelte voor patiënten en voor stemprofessionals. Voor patiënten is er betrouwbare informatie te vinden over stemproblemen en de namen en adressen van stemprofessionals  Voor de stemprofessional is er een overzicht van stemprofessionals in Nederland, zodat zij elkaar makkelijk kunnen vinden voor informatie of overleg. Daarnaast is er het aanbod cursussen op stemgebied te vinden en wordt recent nieuws gedeeld. Tevens is er een rubriek ‘de stemprofessional in beeld’ waar de stemprofessional zich aan de hand van een aantal vragen presenteert.

Wat is er op de website te vinden?

Vragen over de stem?

 1. Ik heb een stemprobleem. Wat nu?
 2. Wie kan mij helpen?
 3. KNO-arts: soorten stemproblemen
 4. Logopedie: soorten stemtherapie
 5. Zangles: soorten zangles
 6. Stemhygiëne en stembescherming
 7. Sopraan of alt? Tenor of bas?
 8. Stemwoordenboek
 9. Succesverhalen

Voor stemprofessionals

 1. Aangesloten stemprofessionals
 2. Nieuws
 3. Cursussen
 4. Criteria KNO-artsen Stemplatform
 5. Criteria logopedisten Stemplatform
 6. Criteria zangdocenten Stemplatform
 7. Stemprofessional in beeld
 8. Vakliteratuur

Stemplatform: waar kennis en kunde elkaar vinden!