Lees verder

Tweejarige Post-HBO opleiding
Psychosomatische Therapie (OPST)

Psychosomatische oefentherapie is sinds 2008 een erkende verbijzondering binnen de oefentherapie Cesar/Mensendieck.

De meerwaarde van deze opleiding voor logopedisten:

Net als oefentherapeuten krijgen ook logopedisten patiënten met hyperventilatie verwezen  en heeft hyperventilatie een logopedische code in het diagnosecode systeem. Logopedisten die affiniteit hebben met hyperventilatie volgden vaak al adem cursuswerk van Jan van Dixhoorn. De OPST biedt een verdieping in ademtherapie met ademmethoden van Bram Balfoort, Regine Herbig, Ilse Middendorf en ontspanningstherapie zoals autogene training en  Ki/ levende ontspanning. Daarnaast wordt in de OPST de link gelegd tussen ademhaling en psychologische dimensies als cognities, emoties en gedrag. In de OPST leert de cursist stressoren achter de hyperventilatie op te sporen en te behandelen.

Daarnaast ziet de logopedist patiënten met psychogene stemstoornissen, waarvoor de adem- en ontspanningstherapie die in OPST wordt geleerd zeer geschikt, evenals de cognitief gedragsmatige interventies.

Ook het probleem ‘stotteren’ ziet de logopedist veel. Stotteren is een motorisch probleem, maar kan versterkt worden door negatieve cognities, bijkomende angsten en vermijdingsgedrag. De in OPST geleerde cognitief gedragsmatige interventies zijn erop gericht om disfunctionele cognities, emoties en gedrag  te veranderen en zijn heel geschikt voor patiënten die stotteren.. En ook de in OPST geleerde adem- en ontspanningstherapie is erg geschikt voor patiënten die stotteren.

Kortom, de in OPST geleerde psychosomatische interventies zijn erg geschikt voor logopedisten die werken met patiënten met hyperventilatie, psychogene stemstoornissen en stotteren en zijn rechtstreeks te vertalen naar deze doelgroep. Ook de in OPST geleerde protocollaire hyperventilatie behandeling is rechtstreeks toepasbaar door logopedisten.

Accreditatie:

Stichting ADAP heeft de OPST opleiding geaccrediteerd voor oefentherapeuten (VvOCM) en logopedisten (NVLF) met 756 punten (onder voorbehoud, her-accreditatie wordt momenteel aangevraagd).

Start:

De volgende start staat gepland voor 9 & 10 september 2022 bij Conferentiecentrum Drakenburg in Baarn. Kijk voor meer informatie en inschrijven op: https://opst-opleidingen.nl/.

Bij vragen kun je mailen naar info@opst-opleidingen.nl.