Lees verder

Heb je een basistraining Motiverende Gespreksvoering (MGV) bij HAN VDO afgerond? In de vervolgtraining ga je verder met je individuele ontwikkeling.

Duur: 2 dagdelen (Start: 18-01-2021 Vervolg: 15-02)
Studiebelasting: 14 uur totaal
Contacturen: 7 uur
Accreditatie: 14 punten (ClaudicatioNet) in aanvraag: KNGF, ADAP, V&V
Kosten: € 575,- (€ 495,- voor leden NVD, DCN, CODIE, VBVD, EADV, actieve leden DNO, EN en FO)

Volg de training Motiverende Gespreksvoering

In de basistraining maakte je kennis met de uitgangspunten van Motiverende Gespreksvoering en het toepassen van deze methode in je dagelijkse praktijk. In deze vervolgtraining ligt de focus op het zoeken naar verandertaal bij je cliënten. Daarnaast ga je aan de slag met leerpunten, die je zelf formuleert. In 1 dag of 2 dagdelen leer je in een groep van maximaal 8 deelnemers nog meer uit Motiverende Gespreksvoering te halen.

Deskundige en ervaren trainers

De trainers, die deze vervolgtraining verzorgen, hebben ruime ervaring met Motiverende Gespreksvoering. Zij zijn lid van het netwerk MINT: het Motivational Interviewing Network of Trainers. Leden van dit netwerk komen bijeen om kennis uit te wisselen, te trainen en nieuwe onderzoeken te bespreken. De trainers van HAN VDO nemen regelmatig deel aan MINT-bijeenkomsten. Zo blijven ze ook voortdurend in ontwikkeling en op de hoogte van de laatste inzichten.

Programma

De vervolgtraining Motiverende Gespreksvoering bestaat uit een mix van theorie, inleidingen, demonstraties, videoanalyses, rollenspelen, discussies, praktijksimulaties en oefeningen. Daarnaast is er veel aandacht voor praktische vaardigheden.

Onderwerpen

 • Voorbereiding: opnames van gesprekken met je cliënten
 • 1e dagdeel: ervaringen bespreken en beluisteren van opgenomen gesprekken, formuleren van een leeropdracht
 • 2e dagdeel: uw individuele leeropdracht, rollenspel(len), versterken en uitlokken van verandertaal, oefeningen en eventuele nieuwe elementen binnen motiverende gespreksvoering

Competenties

 • Jezelf en anderen beoordelen in de toepassing van Motiverende Gespreksvoering
 • Versterken en uitlokken van verandertaal
 • Leerpunten formuleren na kritische analyse van je attitude en vaardigheden omtrent Motiverende Gespreksvoering
 • Een hoger niveau voor de leerpunten die je eerder zelf formuleerde

Werkwijze

Toepassen in eigen praktijk is onderdeel van de training. Als voorbereidende opdracht maak je audio-opnames van gesprekken met je cliënten en beoordeel je je vaardigheden in Motiverende Gespreksvoering met een checklist/meetinstrument. Tijdens de trainingsdag analyseer je deze gesprekken met de trainer en medecursisten en krijg je feedback. De trainingsdag staat vervolgens in het teken van je individuele leerpunten, met name op het gebied van het uitnodigen tot verandertaal. De ingebrachte praktijksituaties staan steeds centraal in de diverse oefeningen.

Toetsing

 • Je analyseert de door jou met cliënten gevoerde gesprekken met de trainer en je medecursisten
 • Met behulp van een meetinstrument/checlist beoordeel je je vaardigheden in Motiverende Gespreksvoering, met name op het punt van verandertaal

Resultaat

 • Certificaat: bij voldoende participatie (80% aanwezigheid) en mimimaal een voldoende voor de toets ontvang je een certificaat met accreditatiepunten, gebaseerd op de voorbereidingsopdracht, contacturen, het bestuderen van literatuur en het trainen in eigen praktijk
 • Bewijs van deelname: bij onvoldoende participatie en/of een onvoldoende voor de toets ontvang je een bewijs van deelname met het aantal gevolgde contacturen (niet geaccrediteerd)

Toelichting op de kosten

 • Inclusief (digitaal) studiemateriaal, koffie en thee
 • Je betaalt de kosten voor de startdatum
 • Betaling in 2 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 50 extra. Vermeld op het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.
 • Leden van een relevante beroepsvereninging ontvangen korting. Vermeld in het aanmeldformulier naam en lidmaatschapsnummer van de beroepsvereniging

Samenwerking

Deze MGV vervolgtraining is ontwikkeld door en wordt aangeboden in samenwerking met Corine Vernooij.