Lees verder

Begrijpend lezen is een vaardigheid die bijna geheel leunt op talige vaardigheden. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben vaak problemen met begrijpend lezen, maar ook kinderen zonder TOS kunnen deze problemen hebben. Het is gezien het verband tussen taal en begrijpend lezen, daarom ook niet gek dat logopedisten vaak ingeschakeld worden als kinderen problemen hebben met begrijpend lezen. Wat doe je als je een kind met deze hulpvraag aangemeld krijgt? Welke oorzaken kunnen er liggen onder de problemen met begrijpend lezen, hoe richt u logopedisch onderzoek en behandeling in? Tijdens deze zelfstudie training – die u op eigen tempo kunt volgen – krijgt u antwoord op deze vragen. 

Type trainingOnline zelfstudie
HoofdcategorieTaal/Spraak
OnderwerpLogopedie
ToepassingsgebiedTaal, Taal/Spraak Tests, Taal/Spraak Therapie

Inhoud training

Begrijpend lezen is een vaardigheid die bijna geheel leunt op talige vaardigheden. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben vaak problemen met begrijpend lezen, maar ook kinderen zonder TOS kunnen deze problemen hebben. Het is gezien het verband tussen taal en begrijpend lezen, daarom ook niet gek dat logopedisten vaak ingeschakeld worden als kinderen problemen hebben met begrijpend lezen. Wat doe je als je een kind met deze hulpvraag aangemeld krijgt? Tijdens deze training krijgt u antwoord op deze vraag.

Vanuit het overstijgende niveau van leerlijnen en referentieniveaus, wordt steeds verder ingezoomd op begrijpend lezen. Door de bespreking van recente theorie leert u hoe begrijpend lezen goed ontwikkeld. Aan bod komt ook wat er mis kan gaan, en welke problemen kinderen met TOS meestal ervaren. U leert hoe u kunt onderzoeken welke oorzaken er kunnen liggen onder de problemen met begrijpend lezen, hoe u uw logopedisch onderzoek inricht en vervolgens behandelt.

Leerdoelen

Na het volgen van de online training:

  • kunt u de samenhang tussen taalonderwijs, taalontwikkeling en begrijpend lezen beschrijven;
  • weet u hoe kinderen leren begrijpend lezen;
  • kunt u beschrijven welke problemen kinderen met TOS kunnen hebben en hoe deze problemen worden veroorzaakt;
  • kunt u problemen met begrijpend lezen bij kinderen met TOS vaststellen;
  • kunt u een behandelplan opstellen voor kinderen met TOS die problemen hebben met begrijpend lezen.

Startdatum

Op elk moment.

Studiebelasting

Ca. 12 uur e-learning, rijkelijk aangevuld met literatuur. Op eigen tempo te volgen.

Trainer/Auteur

Janneke de Waal-Bogers

Doelgroep

De training is bedoeld voor logopedisten.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd bij St. ADAP met 11,5 punten.

Meer informatie of aanmelden