Log in
Onlangs heeft het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de regeling voor herverzekering van het derde WW-jaar algemeen verbindend verklaard. Hiermee is deze afspraak op de hele sector verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties (VVT) van toepassing. Het houdt in dat alle werknemers een deel inleveren van de 4% salarisverhoging die ze in oktober kregen. Dit draagt niet bij aan een aantrekkelijke arbeidsmarkt. Daarom roepen NU’91 en FBZ hun achterban op om hun ongenoegen te uiten.
Redactie

De herverzekering van het derde WW-jaar gaat dus om het inleveren van een deel van de 4% salarisverhoging. De werkgever houdt om te beginnen 0,3% premie in en komende jaren loopt dit percentage verder op.

FBZ, de vakbond voor de zorg waar de NVLF deel van uitmaakt, en NU’91 hebben steeds aangegeven tegen de afspraak voor herverzekering van het derde WW-jaar te zijn. De afspraken over deze herverzekering tussen ActiZ, Zorgthuisnl, FNV en CNV hebben we dan ook niet ondertekend. Verder hebben we bij SZW bedenkingen tegen de algemeen verbindend verklaring ingediend. Deze zijn echter niet gehonoreerd, evenals de aangevraagde dispensatie.

Joyce Kuijpers en Lilian de Groot, onderhandelaars FBZ: “Het voelt onrechtvaardig. We hebben de andere partijen steeds aangegeven waarom we deze regeling onzinnig vinden. We kunnen het vanuit werknemersoogpunt maar ook juridisch niet begrijpen dat andere partijen oude afspraken uit een sociaal akkoord van 2013 hebben doorgedrukt, terwijl we ondertussen in een andere wereld leven. Standpunt van FBZ is dat herverzekering van