Log in
Iedere dag komen er bij het bureau van de NVLF tientallen vragen binnen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Wekelijks delen we een veel gestelde vraag.
Redactie

Naar aanleiding van ons bericht over het pensioenakkoord hebben we meerdere vragen gekregen over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp-ers. Welke gevolgen heeft dit voor de praktijkhouders?

In de gemaakte afspraken in het pensioenakkoord wordt gesproken over een verplichte verzekering voor zzp-ers. Omdat de zzp-ers flexibele arbeid verrichten en afhankelijk van meerdere opdrachtgevers zijn, vinden de onderhandelaars dat zijn extra bescherming moeten hebben in het geval zij arbeidsongeschikt zijn.

Praktijkhouders verrichten geen flexibele arbeid en zijn ook niet afhankelijk van meerdere opdrachtgevers. Zij zijn zelfstandigen. In welke mate de zelfstandigen straks verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten is nu niet duidelijk. Deze duidelijkheid komt er voor de zomer van 2020.

Ook de verzekeringsvorm en de verzekeringskosten moeten nog worden uitgewerkt. Op de vraag of de huidige aansluiting bij bijvoorbeeld een broodfonds straks volstaat is ook pas voor de zomer van 2020 bekend. De onderhandelaars over het pensioenakkoord erkennen dat de kosten voor de huidige verzekeringen voor veel zzp-ers te hoog zijn. Daarom wordt er