Log in
Dagelijks komen bij het bureau van de NVLF tientallen vragen binnen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Iedere week beantwoorden we een veel gestelde vraag.

De vraag van deze week is: Ik heb gehoord dat ik vanaf 1 januari 2020 transitievergoeding moet gaan betalen voor medewerkers waarbij het tijdelijke contract afloopt. Hoe zit dat en kan ik deze kosten als praktijkhouder wel betalen?

Antwoord: Dat klopt, met de ingang van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari jl. moeten werkgevers ook aan medewerkers van wie het tijdelijke contract afloopt (en niet wordt verlengd) een transitievergoeding gaan betalen. Dit geldt zelfs als tijdens de proeftijd al wordt besloten om niet met elkaar verder te gaan. Voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding heeft de overheid een rekentool ontwikkeld.

Wij raden aan om bij het aanbieden van een tijdelijke arbeidsovereenkomst vooraf te berekenen hoe hoog de transitievergoeding is die na afloop van het contract betaald moet worden. Vaak gaat het maar om een paar tientjes, maar