Lees verder
Dagelijks komen bij het bureau van de NVLF tientallen vragen binnen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Iedere week beantwoorden we een veel gestelde vraag.

De afgelopen week werden verschillende vragen gesteld over de prestaties logopedie:

Is het verplicht om de prestaties zoals ‘anamnese en onderzoek’ na verwijzing te gebruiken?
Ja, een behandeling kan niet starten zonder anamnese en onderzoek uit te voeren. De logopedist moet immers de zorgvraag bepalen en een behandelplan opstellen. Aangezien elk behandeltraject start met anamnese en onderzoek, is het logisch de nieuwe prestaties te declareren bij de start van een behandeling.

Een onderzoek is niet altijd in één behandeling klaar. Hoe kan dit gedeclareerd worden?
Als je na de eerste behandeling niet klaar bent met onderzoek kun je de volgende keer verder gaan met het onderzoek. Je kunt dan de prestatie individuele zitting in rekening brengen. Het tarief voor anamnese en onderzoek kun je niet twee keer in rekening brengen.

Mag ik op één dag de prestatie ‘anamnese en onderzoek’ combineren met de prestatie ‘individuele zitting’?
Ja, dat mag. In het patiëntendossier moet dit wel te herleiden zijn.

Moet ik de patiënt één uur inplannen tijdens de eerste afspraak?
De prestaties zijn ongeacht de tijdsduur. Door de komst van vrije prijzen stelt de NZa geen tijdslimiet meer vast. De meeste praktijken hanteren gemiddeld een half uur voor de reguliere behandeling logopedie, maar dat is geen verplichting. Onder de prestatie valt zowel de directe als indirecte tijd. Dus of de prestatie nu 30, 45, 60 of 90 minuten duurt, je declareert een prestatie slechts één keer.