Log in
Dagelijks komen bij het bureau van de NVLF tientallen vragen binnen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Regelmatig beantwoorden we op de website en in de nieuwsbrief een veel gestelde vraag.

De vraag van deze week is:
Ik werk in een eerstelijns praktijk met een contract met een vast aantal uren. Door de coronacrisis behandel ik veel minder cliënten waardoor ik uren tekort kom. Mijn werkgever trekt deze uren af van mijn vakantie-uren. Mag dat?

Antwoord Marguerite Boersma, beleidsadviseur NVLF:
´Zolang hierover geen afspraken in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen, moet je beschikbaar blijven voor het overeengekomen aantal uren. Hoewel je minder kunt werken, moet de werkgever deze uren gewoon uitbetalen. Min- en plusuren kunnen enkel verrekend worden als daar afspraken over zijn gemaakt.
Ook kan de werkgever een werknemer niet verplichten om verlof op te nemen. Hiervoor zijn juist de diverse ondersteunende maatregelen genomen. Als de aanvraag van een ondersteunende uitkering zou worden afgewezen, dan zou je in gesprek kunnen gaan over het opnemen verlof. Maar zonder toestemming van de werknemer kan geen verlof worden afgeschreven.´