Lees verder
Sinds 1 juli 2020 is er een nieuwe set kwaliteitscriteria 2020-2025. De nieuwe set kwaliteitscriteria kent veel voordelen voor geregistreerden. Om ervoor te zorgen dat geregistreerden al eerder kunnen profiteren van deze voordelen, krijgen zij de mogelijkheid om alvast de activiteiten van deze nieuwe set van toepassing te laten zijn. Dit noemt het KP de voorsorteervariant.

Het KP vraagt alle bij KP geregistreerde paramedici een keuze te maken: of je kiest voor de voorsorteervariant of je kiest ervoor om niet van de voordelen gebruik te maken. Je maakt de keuze door in Mijn KP op de zogenaamde ‘groene knop’ te drukken Hieronder lees je meer informatie over de voorsorteervariant en of deze voor jou van toepassing is.

Wat zijn de voordelen van de voorsorteervariant?

Meer punten

  • Verdubbeling aantal punten voor stagebegeleiding;
  • Verdubbeling aantal punten voor ontwikkelen van scholing;
  • Meer punten voor deelname aan een ‘journal club’;
  • Een hoger maximum aantal punten voor de activiteit ‘profileren beroepsgroep’;
  • Punten voor ‘deelname aan kennisnetwerken’: Afgelopen jaren hebben paramedici veelvuldig gevraagd of het ontvangen van punten voor deelname aan kennisnetwerken als bijvoorbeeld

Parkinsonnet makkelijker gemaakt kon worden. Hiervoor is de nieuwe activiteit ‘deelname aan kennisnetwerken’ toegevoegd.

> Minder administratie door minder bewijslast
Een voorbeeld hiervan is de activiteit ‘leren door werken’. In de set 2015-2020 werd veel bewijslast gevraagd, namelijk: een reflectieverslag, een onderbouwd goedgekeurd individueel ontwikkelplan, een evaluatieverslag en een arbeidsovereenkomst of verrichtingenregistratie.
In de set 2020-2025 wordt veel minder bewijslast gevraagd, namelijk: een eigen verklaring voor de cliënturen en een evaluatieverslag.

Zijn er ook nadelen?

Misschien wel. Als je veel punten behaalt door artikelen te schrijven of presentaties te verzorgen, dan kan het in het nieuwe set gebeuren dat je minder punten krijgt dan in de oude set. Het kan overigens ook positief uitvallen.

Bij de activiteit publiceren en presenteren in de set 2015-2020 kon je daarvoor 5 of 15 punten behalen. In de nieuwe set zijn dit twee losse activiteiten geworden: professioneel publiceren (waarvoor je tussen de 4 en 15 punten kunt verdienen) en professioneel presenteren (waarvoor je tussen de 2 en 15 punten kunt verdienen). Twee voorbeelden:

– Als je een workshop verzorgde op een congres, dan kreeg je hier voorheen wellicht 5 of 15 punten voor. Nu valt dit onder een intensieve presentatie en is er een maximum van 4 punten per dagdeel gesteld.
– Voor het verzorgen van een presentatie tijdens intercollegiaal overleg (als je zelf geen deelnemer bent van die intercollegiaal overleg groep), dan kan je 2 punten krijgen voor je presentatie. Voorheen kreeg je hiervoor geen punten.

Wat blijft hetzelfde?

Geen aanvullende eisen voor logopedisten

Een aantal beroepsverenigingen heeft ervoor gekozen om aanvullende eisen te stellen aan de kwaliteitsregistratie. Bijvoorbeeld door het verplichten van IPO fase 1 of het uitvoeren van activiteiten ter profilering van het beroep. De NVLF heeft ervoor gekozen om géén aanvullende eisen te stellen.

Extra voordelen blijven bestaan 

De NVLF heeft onder andere in 2018 een aantal extra deskundigheidsbevorderende activiteiten toegevoegd aan de kwaliteitscriteria. Deze voordelen zijn meegenomen in de set 2020-2025. Het gaat om:

Lidmaatschap NVLF

2 punten per jaar

Lidmaatschap kwaliteitskring

2 punten per jaar (bovenop de punten per bijgewoonde bijeenkomst)

Kwaliteitskringbeleider

4 punten per jaar

Meer informatie over de voorsorteervariant vind je ook op de website van het KP.

Twijfel je nog of je wel of niet op de groene knop moet drukken?

Of heb je andere vragen? Je kunt altijd contact opnemen met het KP of met ons. We denken graag met je mee.