Lees verder

Parkinsonpatiënten hebben tijdens de logopedische behandeling, maar ook tijdens conversatie real time feedback nodig om de luidheid en toonhoogte van hun spreken te corrigeren. Daarom hebben de logopedisten van de afdeling Revalidatie van het Radboudumc een feedback-app laten ontwikkelen: de Voice trainer (eerdere naam: PLVT-app).

Voice1De app ziet er eenvoudig uit: een rode stip op je scherm die groen wordt als je luid genoeg spreekt en in het midden blijft hangen als ook de toonhoogte goed is. De rekentechniek is echter zo complex, dat er pas sinds begin 2019 ook een goedwerkende versie voor iOS is. De Voice trainer voor parkinsonpatiënten wordt geïmplementeerd via ParkinsonNet, ook in het buitenland. Inmiddels zijn er meer toepassingen in ontwikkeling.

Nominatie
Met het bedrijf Elastique is de Voice trainer is dit jaar ingediend voor de Dutch Interactive Award (DIA) en genomineerd in de categorie Disrupter. Op vrijdag 11 september heeft het team de app online gepitcht voor een deskundige jury. Het zal nog enkele weken duren voor de uitslag bekend wordt gemaakt. Duimen dus!