Log in
Vanwege aangescherpte regels moeten bepaalde UZI-servercertificaten versneld worden vervangen. Als jouw praktijk UZI-servercertificaten gebruikt en deze moeten worden vervangen, dan heb je hierover een brief van het CIBG (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) ontvangen. Heb je zo’n brief gekregen? Zorg dan dat je hier spoedig actie op onderneemt.
Redactie

Het CIBG is de organisatie van het ministerie van VWS die de nieuwe UZI-servercertificaten uitgeeft. In het eerdere vervangingsplan van het CIBG was nog sprake van vervanging via ‘natuurlijk verloop’ waarmee in de periode tot maart 2020 alle certificaten vervangen zouden worden. Dat blijkt nu toch niet haalbaar. Het CIBG moet daarom zorgen dat de nog resterende 1.700 certificaten kunnen worden vervangen.

Over de UZI-servercertificaat

Met een elektronisch paspoort (de UZI-pas) kunnen persoonsgegevens van de patiënt opgevraagd worden zoals het BSN. Naast de UZI-pas worden ook servercertificaten uitgegeven. De UZI-pas is voor personen, het servercertificaat voor systemen. Met een servercertificaat kan jouw applicatie of server aantonen dat deze bij jou als abonnee hoort en kunnen beveiligde verbindingen worden gemaakt waarop niemand kan mee kijken en zien welke gevoelige gegevens worden uitgewisseld.

Een UZI-pas is niet verplicht. Ook via de COV–check kan een praktijk aan de wettelijke verplichtingen voldoen voor de BSN-check.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie.