Log in
Nicole de Laet bezocht vorige maand het IALP-congres in Taipei. Het thema was dit jaar ‘Innovations in Supporting Communication Participation’. Lees hier haar verslag.
Redactie

Ondanks recente berichten dat het om milieuredenen niet langer verantwoord zou zijn om congressen ver weg te bezoeken ben ik in augustus naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan, afgereisd. Gestimuleerd door een Belgische collega en stemcoach, die zelf eerder op dit soort bijeenkomsten sprak, bezocht ik het 31e IALP-congres (International Association of Logopedics and Phoniatrics) dat gehouden werd in het Evergreen Maritiem museum dat voor dat doel over conferentieruimten beschikt. Tijdens dit vijfdaagse congres bezocht ik meerdere lezingen en workshops. Natuurlijk juist die waarvan ik voor mijn dagelijkse werkzaamheden de meeste verbinding mee verwachtte. Eerlijk is eerlijk, ik werd niet teleurgesteld. Na tientallen jaren ervaring in mijn eigen praktijk kun je niet veel onverwachte inzichten meer vermoeden. Dat klopte niet helemaal.

De workshops over ‘stem’, waarbij na wetenschappelijke onderzoeken bekeken is of specifieke behandelwijzen wel of geen effect hebben op bijvoorbeeld presbyfonie bleken interessant. We streven immers in een hoog tempo naar ‘evidence based logopedie’, waarbij we wetenschappelijk willen aantonen