Lees verder
Nicole de Laet bezocht vorige maand het IALP-congres in Taipei. Het thema was dit jaar ‘Innovations in Supporting Communication Participation’. Lees hier haar verslag.
Redactie

Ondanks recente berichten dat het om milieuredenen niet langer verantwoord zou zijn om congressen ver weg te bezoeken ben ik in augustus naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan, afgereisd. Gestimuleerd door een Belgische collega en stemcoach, die zelf eerder op dit soort bijeenkomsten sprak, bezocht ik het 31e IALP-congres (International Association of Logopedics and Phoniatrics) dat gehouden werd in het Evergreen Maritiem museum dat voor dat doel over conferentieruimten beschikt. Tijdens dit vijfdaagse congres bezocht ik meerdere lezingen en workshops. Natuurlijk juist die waarvan ik voor mijn dagelijkse werkzaamheden de meeste verbinding mee verwachtte. Eerlijk is eerlijk, ik werd niet teleurgesteld. Na tientallen jaren ervaring in mijn eigen praktijk kun je niet veel onverwachte inzichten meer vermoeden. Dat klopte niet helemaal.

De workshops over ‘stem’, waarbij na wetenschappelijke onderzoeken bekeken is of specifieke behandelwijzen wel of geen effect hebben op bijvoorbeeld presbyfonie bleken interessant. We streven immers in een hoog tempo naar ‘evidence based logopedie’, waarbij we wetenschappelijk willen aantonen dat onze behandelwijzen wel degelijk effectief zijn. Het gevolg is dat we alles in vraag kunnen en moeten stellen en dat opent perspectieven die je niet voor mogelijk hield. Een voorlopige conclusie is dat positieve resultaten veelal verder onderzoek uitlokken. Maar ook zoiets is wel te verwachten.

Een van de sprekers wenste aan te tonen dat een behandeling van presbyfonie gecomplementeerd met acupunctuur tot betere resultaten kan leiden. Ook concludeerde een andere spreker, een KNO-arts, dat het gebruik van een op een inhalator gelijkend apparaatje effect heeft op de vermindering van klachten bij patiënten met chronische hoestklachten. De achterliggende gedachte is dat door het gebruik van dit apparaatje de ademhalingsspieren worden versterkt. Tijdens het congres met tegen de duizend bezoekers uit 46 landen, bleek dat ons vak ook internationaal steeds in ontwikkeling is. Opvallend was dat ik er geen Nederlandse collega’s heb ontmoet. Het volgende congres is over drie jaar in Nieuw-Zeeland.

Nicole De Laet

Klik hier voor meer informatie over IALP 2019.