Lees verder
Een artikel in NRC van 12 maart jl. heeft bij verschillende logopedisten in het land geleid tot verbazing en ook tot verontwaardiging.
Redactie

Het artikel ging over medische kosten die al dan niet door de zorgverzekeraar worden vergoed, toegespitst op gynaecologische behandelingen. Aanleiding was een brief van minister Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer waarin hij het advies van het Zorginstituut overneemt om kunstmatige inseminatie niet te vergoeden voor vrouwen met wie medisch gezien niets mis is.

Ter illustratie heeft de journaliste een aantal voorbeelden beschreven van wel en niet vergoede behandelingen in verschillende (para)medische beroepen, waaronder de logopedie. Die voorbeelden leidden tot verbazing en een aantal logopedisten heeft zich er ook aan gestoord. Logopedie werd geplaatst in een rijtje met schaamlipcorrectie, pruiken, besnijdenis, borstimplantaten, anticonceptie, groeihormonen en flaporen. Bovendien waren de voorbeelden uit de logopediepraktijk weinig gelukkig gekozen en beschreven.

De NVLF heeft bekeken of er reden was bezwaar aan te tekenen bij de krant. Dat is niet het geval, was de conclusie. De journaliste heeft niet de intentie gehad het vakgebied of de beroepsgroep in een negatief licht te zetten. Het artikel gaat niet om wat logopedie allemaal inhoudt of waarmee het vak vergeleken kan worden, maar om het feit dat binnen één vakgebied verschillende behandelingen anders worden vergoed. Daarbij zijn voorbeelden gezocht die bij een groot publiek tot herkenning leiden. Logopedie past in de ogen van de journalist in dat rijtje.