Lees verder
Steeds meer logopedisten gaan actief met de richtlijn TOS aan de slag. Het implementeren van een nieuwe richtlijn in de dagelijkse werkzaamheden roept vragen op. Om die vragen zo goed mogelijk te beantwoorden breiden we de FAQ steeds verder uit.
Redactie

We hebben een uitgebreide lijst met vragen, de kans dat jouw vraag ertussen zit is dus groot. Bekijk hier de veelgestelde vragen over de richtlijn TOS.

Deze week hebben we weer vier nieuwe vragen toegevoegd aan de lijst:

Wanneer volg je de richtlijn TOS?

De richtlijn is van toepassing bij mogelijke TOS, vermoedelijke TOS en TOS. Je start met de richtlijn TOS bij alle kinderen die met een hulpvraag gericht op taal worden aangemeld.

Wanneer hoef je de richtlijn TOS niet meer te volgen?

Als er gaandeweg het logopedisch proces blijkt dat er geen sprake is van een TOS, mag je stoppen met het volgen van de richtlijn. Dit kan zijn n.a.v. gegevens die je verzamelt vanuit anamnese, onderzoek, evalueren van de behandeling et cetera. De inhoud van de richtlijn blijft toepasbaar en zinvol voor kinderen die geen specifieke TOS hebben.

Bij welke dossiers wordt bij een audit getoetst of de richtlijn TOS correct is toegepast?

Alle dossiers met code 3100 zijn in principe richtlijn TOS-dossiers. Bij deze dossiers kun je nagaan of de richtlijn is ingezet en waarom wel of niet. Bij niet-specifieke TOS hoef je de richtlijn niet te volgen, toch hoort hier ook diagnosecode 3100 bij.

Welke aanbevelingen uit de richtlijn TOS worden getoetst bij een audit?

Aanbeveling 7, 8, 12 en 18 uit de richtlijn TOS zijn opgenomen in de criteria kwaliteitstoets.