Lees verder
In de nieuwsbrieven van 22 januari en 12 februari schreven we over de aangekondigde acties in het onderwijs. Wij krijgen nog veel vragen via onze mailbox over het wel of niet meedoen aan de stakingen, de vergoeding van kosten als het salaris wordt ingehouden en over de reiskosten. Wij zetten een aantal vragen en antwoorden op een rij.
Redactie
 • Roept de NVLF op om mee te doen aan de actieweek van 11-15 maart en de staking op 15 maart?
  De aangekondigde acties gaan vooral over de leraren en de werkdruk. Net zoals bij de acties van vorig jaar verwachten wij wederom dat vooral de leraren zullen profiteren als het kabinet extra middelen ter beschikking stelt.
 • FvOv roept wel op om aan de actieweek mee te doen. Hoe zit dat?
  De NVLF maakt deel uit van de onderwijsvakbond FvOv. Deze vakbond roept de leden wel op om deel te nemen aan de acties. Deze beslissing is gemaakt na een peiling onder de leden van de aangesloten verenigingen, die vrijwel alleen uit leraren bestaat. In de nieuwsbrief van 22 januari hebben wij een bericht opgenomen waarom wij deze peiling niet onder onze leden hebben uitgezet.
 • Al mijn collega’s doen aan de actieweek mee. Kan ik ook meedoen?
  Natuurlijk kan je besluiten om samen met jouw collega’s aan een of meerdere acties in deze week mee te doen.
 • Hoe kan ik laten zien dat er wel geïnvesteerd moet worden in het onderwijs zonder aan de acties mee te doen?
  Teken de petitie op https://www.investeer-in-onderwijs.nl/. Deze petitie kan ook door sympathisanten, zoals ouders, worden getekend.
 • Hoe groot is de kans dat mijn salaris wordt ingehouden als ik aan een van de acties deelneem?
  In tegenstelling tot de acties van vorig jaar roepen de werkgevers niet op om aan de acties mee te doen. Wij schatten in dat er een reële kans is dat uw salaris wordt ingehouden. Salaris mag overigens alleen worden ingehouden voor die uren waarvoor je op de actiedag was ingeroosterd. Doe je mee aan de staking terwijl je op vrijdag niet werkt? Dan mag er ook geen salaris worden ingehouden.
 • Kan ik ingehouden salaris bij de NVLF of FvOv declareren?
  In tegenstelling tot de FNV vakbonden kennen zowel FvOv als de NVLF geen stakingskas om een vergoeding te geven voor het ingehouden salaris. De contributie van de NVLF of FvOv kent geen opslag voor het instellen van een stakingskas.
 • Kan meedoen aan de staking tot ontslag leiden?
  Leden van de vakbonden die tot een staking oproepen genieten ontslagbescherming. Binnenkort plaatsen wij een stakingsoproep om jou rechtsbescherming te bieden in het geval je mee gaat doen aan de staking op 15 maart.
 • Hoe gaat het vervoer naar het Malieveld voor de staking op 15 maart?
  Het programma op het Malieveld start om twaalf uur, aan de invulling van een sober en strijdvaardige manifestatie wordt hard gewerkt. Het wordt druk in Den Haag, daarom regelen de bonden die oproepen voor de staking vervoer voor leden (en niet-leden) per trein en bus. Voor de bussen komen er opstapplaatsen en de mogelijkheid om een hele bus te boeken. Doe je als lid van de NVLF/FvOv mee aan de staking van 15 maart? Dan kan je voor €16 gebruik maken van het georganiseerde vervoer. Voor meer informatie zie de site van FvOv. Voor bussen die niet via de organisatie zijn geboekt, is het onmogelijk om in de omgeving van het Malieveld te parkeren. De reiskosten kunnen niet bij de NVLF of FvOv gedeclareerd worden.