Lees verder

Testen na 5 dagen quarantaine zonder klachten is mogelijk vanaf 1 december, maar wat betekent dat nu eigenlijk voor jou?

Nu krijgen alleen mensen met klachten een coronatest. Vanaf 1 december 2020 gaat de overheid ook mensen testen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek . Omdat zij nauw contact hadden met een corona-patiënt of een melding kregen in de CoronaMelder app omdat ze in contact zijn geweest met iemand met corona.

Deze mensen kunnen tot 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Is de test negatief? Dan hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.

 

Behandel je een patiënt die een verkorte quarantaine (minder dan 10 dagen) had? Screen dan goed! Bij (lichte) klachten, binnen de 10 dagen, moeten zij zich nogmaals laten testen. Stel de behandeling dan uit tot de test uitslag bekend is.

Kom je zelf uit een verkorte quarantaine? Let dan ook extra goed op symptomen en draag altijd een chirurgisch mondmasker tenminste type II tijdens de behandeling. Bij lichte klachten laat je jezelf nogmaals testen.

Heb je een patiënt behandeld die later positief wordt getest op COVID-19? Dan hoef je vanaf vandaag hoef je niet meer in quarantaine als je gebruik hebt gemaakt van een chirurgisch mondmasker type IIR, goede handhygiëne en/of handschoenen. Je valt buiten het bron- en contactonderzoek en wordt gezien als een categorie 3 (overige, niet nauwe contacten).

Het bovenstaande betekent ook dat je niet elke patiënt hoeft te behandelen als categorie rood in het triage stappenplan, om quarantaine te vermijden. Heeft een patiënt bewezen COVID tijdens het behandelen? Behandel dan niet of gebruik de PBM die beschreven staan bij categorie rood.