Lees verder

Op 20 april organiseerde het bureau van de NVLF een inspiratiesessie over de Silverfit Rephagia. De Silverfit Rephagia is een digitaal systeem in spelvorm voor de behandeling van dysfagie. Tijdens dit online webinar waren drie sprekers te gast: Joris Wiersinga, CEO van Silverfit, en twee logopedisten die het systeem in de praktijk gebruiken Karlijn Timmers en Veerle van der Voort. Zij bespraken o.a. het ontstaan en de werking van het systeem en enkele casussen.

Hoe werkt het?
De SilverFit Rephagia is een systeem dat bestaande evidence-based oefeningen voor de behandeling van dysfagie combineert met cues en een visuele weergave van slikbeweging, slikkracht en sliktiming. De SilverFit Rephagia is software met oefeningen in de vorm van een computerspel of door middel van een grafiek ter ondersteuning van de logopedist. Het systeem wordt vooral gebruikt door logopedisten werkzaam in de geriatrische zorg (intra- en extramuraal), VG-instellingen en ziekenhuizen. Het systeem is inzetbaar bij slikstoornis veroorzaakt door bijvoorbeeld een CVA, Dementie, Parkinson, oncologische ziektes en aandoeningen en MS.

Is het systeem ook voor thuisgebruik beschikbaar?
Het systeem is niet voor thuisgebruik beschikbaar. In de praktijk krijgt men uitleg van de software en oefeningen onder begeleiding van de logopedist. Bijvoorbeeld twee keer per week een half uur trainen. In de tussentijd oefent de client thuis zelfstandig thuis verder. De voortgang wordt zichtbaar/getoetst door middel van gebruik van het systeem.

Voordelen van de Silverfit Rephagia t.o.v. behandeling zonder visuele weergave
Het behandelen van cliënten met slikproblemen is een uitdaging. Het is moeilijk om een cliënt uit te leggen hoe een bepaalde oefening precies verricht moet worden. Logopedisten kunnen hun cliënt met behulp van de SilverFit Rephagia functionele en motorische slikoefeningen aanbieden die zich richten op het verhogen van de slikfrequentie, de slikkracht en coördinatie. Daarnaast kan de slikinzet getraind worden met behulp van visuele cues.
De logopedist heeft hiermee een ondersteunend hulpmiddel dat er voor zorgt dat de cliënt de oefening goed begrijpt en effectief kan uitvoeren. Het systeem biedt hulp om per client de juiste oefening, methode en visualisatie te selecteren.
Het systeem maakt gebruik van bio feedback waardoor de logopedist en de cliënt waardevolle inzichten in de voortgang van de cliënt krijgen.
De cliënt wordt gemotiveerd om te oefenen dankzij de interactieve spellen. Cliënten met verminderde cognitieve functie en/of een verstandelijke beperkingen zijn dankzij de spellen makkelijker te betrekken bij het oefenen

Terugkijken
Deze inspiratiesessie is geaccrediteerd voor 1,5 punt en terug te kijken tot en met 20 juli 2022. Kijk hier de inspiratiesessie terug. Heb je naar aanleiding van de inspiratiesessie suggesties voor Silverfit? Neem dan contact op via het contactformulier op de site.

Onderzoek publicatie artikel – Peter Spronk
Tijdens de inspiratiesessie kwam het onderzoek van Peter Spronk Dysphagia in Intensive Care Evaluation (DICE): An International Cross-Sectional Survey ter sprake. Via deze link is het artikel te lezen met een Pubmed-account.

(Onbeantwoorde) vragen uit de chat
In de chat zijn tijdens het webinar veel vragen gesteld. We konden ze niet allemaal binnen de tijd beantwoorden. We hebben de openstaande vragen uitgezet bij de sprekers en komen hier binnenkort op terug.