Lees verder

De Surinaamse vereniging voor logopedisten, LogoSu, en een afvaardiging van  de Hogeschool Rotterdam hebben afgelopen vrijdag  22 oktober een bezoek gebracht aan het bureau van de NVLF in Woerden.

Het bezoek is onderdeel van een werkbezoek aan Nederland. LogoSU werkt al langer samen met de Hogeschool Rotterdam aan het Twinningsproject (gefinancierd door UTSN, in opdracht van Buitenlandse Zaken). Doel van dit project is: een verbeterde positionering van de logopedie in Suriname. Het bezoek vond plaats als oriëntatie op een mogelijke samenwerking tussen de Surinaamse en Nederlandse beroepsverenigingen, om het niveau van de logopedie in Suriname te verhogen.

De LogoSu delegatie, onder leiding van haar nieuwe voorzitter Sujata Soerdjbalie, werd verwelkomd door Janneke de Waal, namens het bestuur van de NVLF, verenigingsmanager Boudewijn de Ridder en communicatieadviseur Martijn Ouburg. Zij gaven de gasten uitleg over de logopedie in Nederland en de profilering en kwaliteitssysteem van het vak.

In Suriname kampen de logopedisten met vergelijkbare problemen als in Nederland alleen op een andere schaal. Er is bijvoorbeeld ook een groot tekort aan logopedisten, verwijzers weten hen slecht te vinden en het tarief is laag, maar waar we in Nederland ruim 8.000 logopedisten hebben werken er momenteel in Suriname 60 en hun tarief is omgerekend 6 euro per behandeling.

De Surinaamse vereniging zoekt een samenwerking met de NVLF waar het gaat om verbetering van de profilering van het vak en het opzetten van een kwaliteitssysteem met kwaliteitscyclus en -kringen. Tijdens het overleg zijn de mogelijkheden verkend en is er gekeken hoe de NVLF haar Surinaamse evenknie kan ondersteunen.

De NVLF wil graag haar expertise en ervaring delen met de logopedisten Suriname. Om te beginnen krijgen de Surinaamse logopedisten daarvoor zo spoedig mogelijk toegang tot het NVLF online platform. Ook wordt gekeken of de NVLF haar online webinars, workshops en eLearning scholing kan bieden logopedisten in Suriname.

In ruil daarvoor bieden de Surinaamse logopedisten hun kennis en kunde aan op het gebied van meertalige logopedie. In Suriname worden wel 20 verschillende talen gesproken. We zoeken naar een manier om die ervaringen kunnen inzetten en/of uitwisselen met onze leden.

We kijken terug op een bijzondere ontmoeting met een groep bevlogen logopedisten en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.