Lees verder

In een eerder bericht hebben we jullie geïnformeerd dat vanuit het stimuleringsprogramma innovatie logopedie twee aanvragen zijn gehonoreerd. Lees hier meer over de gehonoreerde projecten:

Logopedisch Onderzoeksprotocol NT2 (LONT) van Ilvi Blessenaar en collega’s

Het Logopedisch onderzoeksprotocol NT2 (LONT) is een instrument waarmee logopedisten een analyse kunnen maken van de uitspraak van NT2 leerders om passende doelen en prioriteiten voor het verbeteren van de verstaanbaarheid te kunnen opstellen. Vanuit het stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL) heeft de opleiding logopedie en het lectoraat ‘Logopedie: Participatie door communicatie’, in samenwerking met logopedisten Marieke Goedegebure en Evelien van der Kist subsidie verkregen om het LONT te gaan doorontwikkelen! Het LONT is in de periode 2018-2020 door docenten, studenten en onderzoekers van de Hogeschool Utrecht ontwikkeld en er is een bruikbaarheids- en validiteitsonderzoek gedaan. Met de fondsen uit het stimuleringsprogramma kunnen we ervoor zorgen dat straks het LONT voor het hele werkveld in Nederland en België beschikbaar is voor een laagdrempelig bedrag. Daarnaast zal er ook een e-learningwebsite ontwikkeld worden voor logopedisten, volledig gewijd aan uitspraak en verstaanbaarheid voor NT2 leerders. De verwachtte lanceringsdatum is eind 2022

Partners van Afasiepatiënten Conversatietraining 2.0 van Sandra Wielaert en collega’s

Met PACT 2.0 gaan wij aan de slag met de aanbevelingen uit het onderzoek OpgePACT uit 2021.
Hierin deelden logopedisten hun ervaringen met PACT. Wij richten ons op een handzamer programma met behoud van de kernprincipes.
De projectgroep bestaat uit Betty Lefrandt, ervaringsdeskundige. Zij heeft de PACT training zelf gevolgd en is hier erg enthousiast over. Margreet van der Laan, logopedist / klinisch linguïst bij Stichting Afasietherapie Amsterdam. Als beginnend PACT gebruiker brengt zij een frisse blik op de de mogelijkheden van partnertraining in de toekomst. Diane Sinke-Keijer, logopedist in Rotterdam, gebruikt PACT in de praktijk. Met ruim 25 jaar werkervaring in de 1e lijn is Diane goed op de hoogte van de haalbaarheid van partnertraining in die setting. Sandra Wielaert, logopedist Afasieteam Rijndam, projectleider. Als 1e auteur van PACT is zij bekend met de onderliggende theorie, de huidige opbouw en de wensen vanuit de praktijk.