Log in
Vrijwel alle logopedisten in de eerste lijn lijden onder de werkdruk en de wachtlijsten voor patiënten nemen verder toe. Dat leren de nieuwste cijfers uit een raadpleging van de NVLF onder haar leden. Vergeleken met vorig jaar is het beeld zorgelijk verslechterd.
Redactie

Om de politiek snel inzicht te geven in de problematiek rond de logopedische zorg in Nederland, heeft de NVLF vorig jaar een infographic laten maken. De belangrijkste conclusies en boodschappen op 1 A4. Vorige week is een nieuwe versie gereed gekomen. Daaruit blijkt: de problemen zijn eerder toe- dan afgenomen.

Voor de nieuwe versie zijn cijfers over 2018 gebruikt, afkomstig uit een onderzoek onder de leden. Ten opzichte van vorig jaar zijn er twee belangrijke veranderingen. Het percentage logopedisten werkzaam in de eerste lijn dat een problematisch hoge werkdruk ervaart, is toegenomen van 57 naar 97%. Bij 71% van de logopediepraktijken is sprake van een wachtlijst voor patiënten. Vorig jaar was dat nog 48%. Wachtlijsten zijn geen incidenteel voorkomend probleem. Meer dan de helft van de ondervraagden kampt al meer dan een half jaar met een wachtlijst.

Verder is opmerkelijk dan twee op de drie logopedisten in dienst van een praktijk overweegt te kiezen voor een ander werkveld vanwege de hoge werkdruk en de slechte