Log in
Op 17 april 2019 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het langverwachte rapport gepubliceerd over de paramedische zorg in Nederland. Aanleiding voor deze monitor zijn de toenemende problemen die paramedici ondervinden: lage tarieven, hoge werkdruk en geen serieuze onderhandelingsmogelijkheden met zorgverzekeraars.
Redactie

De NZa heeft de huidige situatie geanalyseerd en concludeert dat er zowel bij zorgaanbieders als zorgverzekeraars verbeteringen zijn gewenst. Zo zouden zorgaanbieders meer inzicht moeten geven in kwaliteit en uitkomsten van hun behandelingen voor de patiënt. Zorgverzekeraars kunnen dan meer gaan inkopen op kwaliteit en moeten meer inzicht geven in de opbouw van tarieven en wanneer je daar als zorgaanbieder voor in aanmerking komt, stelt de NZa.

De NZa constateert dat er veel onvrede en wantrouwen is. Dat moet veranderen. In de toekomst zullen patiënten langer thuis wonen en een groter beroep doen op de paramedische zorg. Dan is vertrouwen tussen financiers en zorgverleners van cruciaal belang.

Wat betreft de tarieven heeft de NZa wel gekeken naar de ontwikkelingen in de laatste jaren, maar doet ze geen uitspraak over de hoogte daarvan. De tarieven hebben over het algemeen de prijsontwikkeling gevolgd, waarbij de stijging voor logopedie wat hoger is geweest dan voor de andere paramedische disciplines. Over het