Lees verder

In de aanloop van het jaarcongres gaat de NVLF in gesprek met workshopleiders, over ontwikkelingen binnen de logopedie, inspirerende ervaringen en werkgeluk. Deze week vijf vragen aan: Barba Richmond – van Olffen, die de workshop ´Logopedie voor transgender personen´ verzorgd.

Vijf vragen aan…

Barbara Richmond – van Olffen

Samen met Barbara Goes – de Graaff verzorgt Barbara Richmond – van Olffen de workshop Logopedie voor transgender personen, tijdens het NVLF Jaarcongres Logopedie gaat verder! op 26 november.

Hoe ga jij verder met logopedie?

Barbara: “Bij transgender personen ben je met veel meer aspecten van de stem bezig, dan alleen de toonhoogte. Het gaat over de hele persoon. Stemgebruik, mimiek, houding, hoe je je handen beweegt – het hele lichaam doet mee in de communicatie. Ik vind: het is pas goed als het helemaal klopt. Als iemand eruitziet, zich gedraagt en spreekt zoals ‘ie zich identificeert. Soms adviseer ik zelfs wat je aantrekt bij welke gelegenheid. Je bent vertrouwenspersoon voor je cliënten, dus ook daarmee kun je heel veel voor ze betekenen.”

Welke nieuwe ontwikkelingen in het vak komen in jouw workshop aan de orde?

“Logopedie voor transgender personen is een relatief nieuwe discipline. Je moet wel een basis hebben als stemtherapeut. Maar er komt veel meer bij kijken. We geven daar tweedaagse cursussen in, omdat we willen dat veel meer logopedisten deze zorg kunnen aanbieden. De workshop tijdens het congres is een eerste kennismaking.”

Wat is jouw meest inspirerende ervaring met een cliënt de afgelopen tijd?

“Een cliënt belde me op in het weekend om te vertellen dat ze op een feestje was geweest. Iedereen had op haar gereageerd als vrouw, zonder vragende blikken of rare vragen. Voor haar was dat een ultiem geluksmoment. Vergeet niet dat de meeste transgender personen liever niet willen opvallen, die willen het liefst zo gewoon mogelijk zijn – volledig en vanzelfsprekend geaccepteerd worden als man of als vrouw. Als dat dan lukt… zo’n telefoontje, daar word ik heel blij van!”

Wat is voor jou de belangrijkste voorwaarde om je werk goed te kunnen doen?

“Erkenning. Transgenderzorg is niet compleet zonder gespecialiseerde logopedie. Behandelaren zien dat, cliënten en hun organisaties waarderen dat, inmiddels komen we ook goed in beeld bij zorgverzekeraars en zelfs bij het ministerie van VWS. Daar steken we heel veel vrije tijd in! Probleem blijft dat we maar een half uur per behandeling vergoed krijgen. Dat is niet alleen lastig omdat mensen dan vaker moeten terugkomen. Een half uur is echt te kort voor alle onderdelen van de behandeling. Bovendien moeten mensen vaak de nodige schroom overwinnen om hun stem op een andere manier te gebruiken. Dan is het jammer dat je alweer moet stoppen, net als het ijs gebroken is.”

Werk je samen met zorgprofessionals van andere disciplines?

“Transgender personen zijn een complexe doelgroep. Er spelen vaak meerdere problemen, ook op mentaal vlak. Ik heb veel contact met de gespecialiseerde centra voor transgenderzorg, met KNO-artsen, psychologen, huidtherapeuten… Ik bel ze voor advies of als ik een beoordeling nodig vindt. Dat geldt omgekeerd gelukkig ook: iedereen weet ons inmiddels te vinden!”