Lees verder
Zie jij COVID-19 patiënten? Je kunt je nog tot en met aanstaande zaterdag, 19 juni, aanmelden voor het prospectieve onderzoek naar paramedische herstelzorg voor patiënten. We zijn nog altijd op zoek naar 21 logopedische patiënten!

Eind maart is het prospectieve onderzoek naar paramedische herstelzorg voor patiënten die herstellende zijn van COVID-19 van start gegaan. Op verzoek van de minister voor Medische Zorg en Sport wordt vanaf 2021 in een landelijke studie onderzocht wat de meerwaarde is van eerstelijns paramedische herstelzorg na covid-19, dus ook logopedie hoort daarbij. Na het bouwen van de online dataverzameling kunnen vanaf 29 maart patiënten in de studie worden geïncludeerd.

Waarom deze oproep?

Begin van dit jaar organiseerde de NVLF een webinar over de studie, dat door veel logopedisten is bekeken. Desondanks blijft het aantal logopedische patiënten dat zich aanmeldt helaas achter bij de andere beroepsgroepen en bij het doel van 90 patiënten die nodig zijn om de meerwaarde van logopedie aan te tonen. De fysiotherapeuten hebben ruim 900 patiënten aangemeld, de ergotherapeuten ruim 300, maar op dit moment zijn er nog slechts 69 logopedische patiënten in de studie. Misschien zijn er gewoon veel minder mensen met logopedische post-covidklachten, maar het zou jammer zijn als ze worden gemist wanneer ze er wel zijn. De inclusie is nu gestopt, maar er voor logopedie is een uitzondering gemaakt: tot en met zaterdag 19 juni is er nog gelegenheid om de laatste 21 aanmeldingen binnen te krijgen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is laten zien wat de meerwaarde is van paramedische herstelzorg. Meer specifiek hoop de NVLF dat het onderzoek kan laten zien wat eerstelijns logopedische covidzorg kan betekenen.

Klopt het voor de logopedie?

Kritische opmerkingen bij het onderzoek zijn dat bij de metingen alleen gekeken wordt naar stem- en slikstoornissen. Dat klopt, want dat was de kennis op het moment van het schrijven van het onderzoeksplan in de zomer van 2020, maar de metingen zijn eenvoudig en kosten weinig tijd. De waarde van ademtherapie lijkt daardoor minder uit de verf te komen. Echter, ademhaling is in deze studie een discipline-overstijgend domein en kan op een andere manier uit dossiers gehaald en geanalyseerd worden.

Wat vragen we van jou als behandelaar?

Om te zorgen dat jouw patiënten kunnen deelnemen, is het allereerst belangrijk dat jij je aanmeldt als zorgverlener. Dat kan hier.

Als jij als logopedist eenmaal bent aangemeld kun je nieuwe patiënten die covid-19 hebben doorgemaakt en zich bij jou melden voor paramedische herstelzorg informeren over het belang van deze studie en hen vragen of zij ook willen deelnemen.

Let op: Patiënten die vóór 29 maart zijn gestart met de paramedische herstelzorg kunnen niet aan dit prospectieve onderzoek meedoen

Meer informatie of aanmelden

Meer informatie over het onderzoek COVID-19 paramedische herstelzorg vind je op https://covidparamedischonderzoek.nl/. Direct aanmelden? Dat kan hier.