Lees verder

Afgelopen week is de Nederlandse vertaling van IDDSI 2.0 verschenen op de website van IDDSI: https://iddsi.org/Translations/Available-for-Review

IDDSI is het acroniem van International Dysphagia Diet Standardisation Initiative, de internationale classificatie van consistenties van vloeistoffen en voeding, ongeacht leeftijd en cultuur. Al in 2018 zorgde een multidisciplinaire groep van koks, diëtisten en logopedisten voor de vertaling van het IDDSI raamwerk, dat wil zeggen de acht namen van de consistenties. Bij deze classificatie horen twee documenten, de Gedetailleerde definities en de Testmethoden, die in detail de kenmerken van de consistenties beschrijven en hoe ze getest kunnen worden met een 10 ml wegwerpspuit, een vork en een lepel.

De eerste versie van deze documenten, IDDSI 1.0, is vertaald door een groep van 10 logopedisten en na online publicatie van commentaar voorzien door een andere groep logopedisten, maar voordat er een definitieve versie was verscheen IDDSI 2.0. Die vertaling heeft een tijd op zich laten wachten, maar staat nu online. Hanneke Kalf deed de eerste vertaling, Marion Pellicaan corrigeerde de teksten en na een bespreking van alle inhoudelijke vragen met IDDSI heeft de Vlaamse Anne-Sophie Beeckman de documenten gecheckt op woorden of uitdrukkingen die in het Vlaams anders zijn. Ze vond alleen ‘klonten’ die in het Vlaams ‘klonters’ heten. Op de laatste pagina van beide documenten staan in een dankwoord alle namen van degenen die eerder een bijdrage leverden aan de vertaling van IDDSI 1.0.

Workshop NVLF jaarcongres

In de online sessie over IDDSI 2.0 die Dr. Hanneke Kalf (Radboudumc), Fleur van Heijningen (Dijklanderziekenhuis), Renée van Meenen (Dijklanderziekenhuis) en Marise Neijman (IDDSIdex) tijdens het afgelopen NVLF jaarcongres gaven, is de presentatie terug te zien, evenals een voorbeeld van implementatie in een ziekenhuis en een presentatie over de IDDSIdex (https://www.iddsidex.nl), de Nederlandse database voor diktes van voeding en dranken. Degenen die zich hebben aangemeld voor het congres krijgen de link om deze workshop terug te kijken later deze week toegestuurd.