Lees verder

Dagelijks komen bij het bureau van de NVLF tientallen vragen binnen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Regelmatig beantwoorden we een veel gestelde vraag op de website en in de nieuwsbrief.  

De vraag van deze week is: 

Moet ik als praktijkhouder een RI&E hebben?

Antwoord:

Als je medewerkers in dienst hebt, ben je werkgever en is een RI&E verplicht.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de arbo-activiteiten van de werknemers naast hun andere dagelijkse verantwoordelijkheden en bedrijfsvoering. Iedere werkgever is daarom verplicht een RI&E uit te voeren, ongeacht de omvang van de organisatie. Naast het uitvoeren van de RI&E is een werkgever ook verplicht een plan van aanpak op te stellen.

RI&E Logopedie
De NVLF heeft een RI&E ontwikkeld voor haar leden. Dit online instrument helpt je een RI&E uit te voeren voor jouw praktijk. De digitale RI&E is specifiek ontworpen om de werkgevers te helpen door de risico’s, de juridische context, de evaluatie en het plan van aanpak (rapportages) op één plek aan te bieden. De digitale RI&E leid je stap-voor-stap door de inventarisatie en evaluatie en bevat extra informatie om het plan van aanpak samen te stellen.

De Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) Logopedie is door het landelijk steunpunt RI&E erkend voor een periode van 3 jaar. Door deze erkenning beschikken de logopedisten ook de komende drie jaar over een erkende RI&E en hoeft de praktijkhouder de RI&E dus niet door een gecertificeerde arbodienst/deskundige te laten toetsen.

De RI&E Logopedie vind je hier.

Boete
Let op: Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen. Sinds 2021 wordt vaker en strenger gecontroleerd door de Inspectie SZW.