Lees verder

Maandagavond maakte premier Rutte bekend dat Nederland t/m 19 januari in lockdown gaat. Logopedie is echter een cruciaal beroep en logopedisten staan op de lijst van uitgezonderde contactberoepen, dat betekent dat logopediepraktijken zijn uitgezonderd van het verbod en niet hoeven te sluiten.

Voor logopedisten blijft het triage stappenplan van kracht.
Download de laatste versie (oktober 2020) van het triage stappenplan hier.
En hier vind je het hygiëne protocol.

Zie ook: Lockdown om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

Groepsbehandelingen tijdens de Lockdown

De actuele Covid-maatregelen zijn erop gericht om contact tussen mensen te beperken om de verspreiding van het virus in te dammen.

Daarvoor wordt als algemene maatregel strenge beperkingen opgelegd op het aantal mensen dat zowel buiten (max 2 personen) als binnen (max 2 gasten) bij elkaar mag komen.

De uitoefening van contactberoepen is verboden, met een aantal uitzonderingen.

Paramedische zorg zoals logopedie is uitgezonderd van het verbod op contactberoepen, maar niet van de algemene beperkingen t.a.v. samenkomst van personen.

Dat betekent dat het eventueel mogelijk is om twee patiënten tegelijk te ontvangen en te behandelen, mits de 1,5 m maatregel en andere veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Behandeling in een grotere groep is niet toegestaan.

Met de keuze om patiënten tegelijk te behandelen moet terughoudend worden omgegaan. Maak de keuze in overleg met de betreffende patiënten en o.b.v. een professionele beoordeling van het gezondheidsrisico’s van contact tijdens een duo-behandeling versus de gezondheidseffecten van opschorten van behandeling of individuele behandeling.

Veelgestelde vraag

Onze praktijk is gevestigd in een school. Mogen we patiënten behandelen?

Ja, dat mag. De school is dicht, maar patiënten mogen wel naar binnen voor logopedie.