Log in
Een machientje dat op het eerste gezicht doet denken aan een ouderwetse schuurmachine, dat je kunt gebruiken om de tongpunt R mee aan te leren? De Rhotaformator, in de jaren 60 ontworpen door logopedist Jacob Feitsma, is een apart ding om te zien.

Toen oud-logopedist de heer Derks ons berichtte, wilden we maar wat graag de Rhotaformator van dichtbij bekijken en hij had er zelfs een treinreis vanuit Veendam voor over om te laten zien hoe dit logopedische hulpmiddel werd gebruikt.

Waarom het apparaat tot het verleden behoort, wist hij ook te vertellen: kinderen waren er doodsbang voor en door de trillingen en de plaatsing van de vingers gaf het de behandelaar een behoorlijk onaangenaam gevoel. Bij mijnheer Derks lag de Rhotaformator in de kast en hij tijdens het opruimen bedacht hij dat de NVLF misschien wel geïnteresseerd was.

Oproep

Het bericht van de heer Derks bracht ons op een idee: we willen graag een vitrinekast vullen als rariteitenkabinet vol curiosa op het gebied van logopedie, die iedereen kan bekijken tijdens een bezoek aan het bureau van de NVLF in Woerden. Vandaar de volgende oproep: heb jij een apart logopedisch hulpmiddel liggen waar je niets meer mee doet (