Lees verder

Hoe zorg ik ervoor dat ik in mijn praktijk de dingen doe die ik wil doen, zonder dat het me te veel tijd en energie kost? Wat doe ik als praktijkhouder goed en wat kan beter? Tijdens een nieuwe training van de VvAA en de NVLF ga je met deze vragen aan de slag.  Wil jij jouw praktijk eens goed onder de loep nemen en kijken of je zaken zo kunt organiseren, zodat je meer tijd en energie overhoudt? Meld je dan nu aan! Er is plek voor 12 praktijkhouders.

Wat ga je doen?

De training bestaat uit twee dagdelen van vier uur. Samen met andere praktijkhouders ga je onder professionele begeleiding aan de slag en leren jullie van elkaars aanpak en ervaring.

Voorbereiding
Voorafgaand aan dag 1 ontvang je een lijst met vragen over jouw praktijk. Deze vragenlijst vul je anoniem in. De antwoorden worden per thema besproken tijdens dag 1. Het invullen van deze vragenlijst vraagt ca. 20-30 minuten en helpt de trainer  de inhoud van de training af te stemmen op de praktijk van de deelnemers.

Dag 1. Praktijkorganisatie
De training start met een voorstelronde waarbij de deelnemers tevens hun praktijk beschrijven. Vervolgens wordt geïnventariseerd wat de deelnemers verwachten van de training en welke vragen zij in de loop van de training graag beantwoord zien. Om dit nog beter duidelijk te krijgen, starten we met een opdracht.
De uitkomsten van deze opdracht en de antwoorden op de vragenlijst vormen de input om gezamenlijk, soms aan de hand van een opdracht in groepjes, de navolgende thema’s te bespreken:

 • Bestaand patiëntenbestand – gewenst patiëntenbestand
 • Communicatie met patiënten en stakeholders
 • Administratieve processen
 • Soorten overleg en hoe richt je dit in

Dag 2. De financiële en juridische kant van de praktijk
Voorafgaand aan het tweede dagdeel vragen we of er deelnemers bereid zijn hun jaarrekening en bestaande overeenkomsten te delen. Uitkomsten hiervan worden anoniem en niet herleidbaar meegenomen tijdens de bespreking van onderstaande thema’s:

 • Zijn de bestaande overeenkomsten up-to-date en waar moet ik daarbij op letten
 • Inzoomen op maatschaps- , huur- en arbeidsovereenkomsten
 • Wat zeggen mijn jaarcijfers over mijn praktijkvoering
 • Omzet en uurtarief, declarabele uren versus gewerkte uren
 • Personeelskosten: verhouding kosten-omzet, declarabele versus gecontracteerde uren
 • Welke rol speelt innovatie in je praktijk, bijvoorbeeld blended care, hybride zorg en regionale samenwerking
 • Uitbreiding van de praktijk, samenwerking tussen praktijken en regionale samenwerking: welke overwegingen en ontwikkelingen spelen hierbij een rol
 • Waar wil je over 3 jaar met je praktijk staan en welke acties zijn daarvoor nodig

Ook deze onderwerpen zullen op een interactieve wijze, soms aan de hand van groepsopdrachten, aan bod komen.

Wat levert het je op?

Tijdens de training wordt niet alleen naar de huidige praktijkvoering gekeken maar ook hoe de praktijk toekomstbestendig kan worden/blijven. Een goed georganiseerde praktijk is aantrekkelijk voor eventuele nieuwe werknemers of voor toekomstige opvolgers.

Alle praktische informatie op een rij

Wanneer?
De training bestaat uit twee dagdelen. De eerste vindt plaats op dinsdag 17 januari van 09.30 tot 14.00 (incl lunch)en de tweede op dinsdag 31 januari van 09.30 tot 14.00 uur (incl lunch)

Waar?
Op het bureau van de NVLF in Woerden.

Wie?
De training wordt gegeven door Eric van Haperen, namens de VvAA en de NVLF.
Er is plek voor maximaal 12 deelnemers en het gaat door bij 8 deelnemers.

Kosten?
€ 395,-  (BTW niet van toepassing)

Meld je aan bij Caroline Homan via c.homan@nvlf.nl ovv training Praktijkorganisatie.


Liever individueel?

Tijdens de training ‘Jouw praktijk onder de loep’ ga je samen met collega-praktijkhouders aan de slag en leren jullie van elkaars aanpak en ervaring.

Ga je liever individueel in gesprek met een deskundige over de organisatie van jouw praktijk? De NVLF biedt praktijkhouders ook de mogelijkheid een juridische praktijkscan en een praktijkcheck op kostenbesparing en beloning van medewerkers, ofwel de ‘APK voor jouw praktijk’, te laten doen. Kijk voor meer informatie op www.nvlf.nl/juridische-praktijkscan en www.nvlf.nl/praktijkcheck.