Lees verder

Op woensdag 12 oktober aanstaande, van 19.00 tot 20.30 uur, organiseert de NVLF de laatste eHealth inspiratiesessie van dit jaar. Het onderwerp van deze sessie is Virtual Reality (VR) bij de behandeling van stotteren.

Steeds meer logopedist-stottertherapeuten in Nederland werken met een VR-bril tijdens de behandeling van pubers en (jong)volwassenen die stotteren. In het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie van juli 2022 is hierover een artikel geschreven. In de evaluatie de vorige inspiratiesessie kreeg de NVLF meerdere verzoeken om  in een volgende inspiratiesessie aandacht te besteden aan deze VR-toepassing, omdat logopedisten nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden die dit biedt.

VR kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. VR kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. Met behulp van avatars kan de cliënt worden blootgesteld aan verschillende typen gesprekspartners en gesprekken oefenen onder begeleiding van de logopedist. Er wordt geoefend in een heel veilige omgeving, namelijk de behandelkamer van de logopedist. De VR-toepassing laat de cliënt situaties ervaren die zij buiten de behandelkamer tegen kunnen komen.

Tijdens deze inspiratiesessie geeft Gareth Walkom, oprichter van withVR, inzicht in de Virtual Reality toepassing die hij ontwikkelde om zichzelf en andere personen die stotteren te helpen. Tjitske Bootsma, logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk, vertelt over een pilot van het Stotterfonds waarbij VR wordt ingezet voor de behandeling van kinderen die stotteren.

Onderwerpen die tijdens het webinar aan bod komen:

  • Hoe het idee voor withVR ontstaan is;
  • Hoe Virtual Reality, withVR in het bijzonder, werkt;
  • Welke voordelen er voor cliënt en logopedist zijn;
  • Hoe logopedisten Virtual Reality zelf kunnen inzetten;
  • In hoeverre effectiviteit (voor diverse groepen cliënten) is aangetoond.

Let op! Tijdens dit webinar wordt merendeels (eenvoudig) Engels gesproken. Mocht je het lastig vinden om dit te volgen dan is het altijd mogelijk om de opname van het webinar achteraf terug te kijken. We zullen ervoor zorgen dat de opname wordt ondertiteld.

Meld je hier aan voor het webinar; Virtual Reality bij de behandeling van stotteren