Lees verder

Logopedisten werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, (geriatrische) woonzorg- en revalidatiecentra krijgen te maken met volwassenen en ouderen met orofaryngeale dysfagie. Innovatieve hulpmiddelen kunnen de behandeling ondersteunen en de cliënten helpen hun slikfrequentie en slikkracht te verhogen en coördinatie te verbeteren.

Op woensdag 20 april aanstaande, van 19.00 tot 20.30 uur, organiseert de NVLF de eerste inspiratiesessie van dit jaar. Het onderwerp van deze sessie is domotica en gamification. Tijdens dit webinar geven Karlijn Timmers, Veerle van der Voort en Joris Wiersinga inzicht in het Silverfit Rephagia systeem. Dit systeem wordt gebruikt voor de behandeling van dysfagie.

Joris Wiersinga is CEO vanSilverfit, Karlijn Timmers en Veerle van der Voort zijn Logopedisten, ParkinsonNet- en Afasietherapeuten bij Respect Zorggroep en ervaringsdeskundige van het Silverfit Rephagia systeem.

De SilverFit Rephagia is een systeem dat bestaande evidence-based oefeningen voor de behandeling van dysfagie combineert met cues en een visuele weergave van slikbeweging, slikkracht en sliktiming. De SilverFit Rephagia bestaat uit een laptop met geïnstalleerde software en is onder- steunend aan de logopedist. Het systeem kan iedere oefening aanbieden in de vorm van een computerspel of door middel van een grafiek.

Onderwerpen die tijdens het webinar aan bod komen:

  • Hoe SilverFit Rephagia is ontstaan;
  • Hoe het product werkt;
  • Welke voordelen er zijn ten opzichte van de huidige behandeling/begeleiding voor cliënt en logopedist;
  • Wanneer logopedisten het product zelf kunnen inzetten;
  • In hoeverre effectiviteit (voor diverse groepen cliënten) is aangetoond.

Meld je hier aan voor het webinar; Inspiratiesessie SilverFit Rephagia.

NVLF SPIL en Inspiratiesessies

Om innovatieve ideeën te faciliteren lanceerde de NVLF in maart 2020 het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL). Hiermee willen we bereiken dat innovatieve ideeën van logopedisten opgepakt en uitgevoerd worden. Sinds 2021 organiseert het bureau van de NVLF in het verlengde daarvan inspirerende webinars, waarin logopedie gerelateerde en niet logopedie gerelateerd innovaties worden gepresenteerd. Ook dit jaar staan het SPIL en de inspiratiesessies weer op het programma.