Lees verder

Werknemers in de jeugdzorg voeren de komende tijd collectieve acties om kracht bij te zetten voor een goede nieuwe Cao Jeugdzorg. De onderhandelingen liepen vast op 26 oktober, waarna de vakbonden op 3 november een ultimatum stelden aan Jeugdzorg Nederland. Jeugdzorg Nederland gaf in haar reactie aan niet in te kunnen gaan op de eisen. Dat betekent dat collectieve acties onvermijdelijk zijn. Samen met jeugdzorgprofessionals zet FBZ komende tijd kracht bij richting werkgevers dat een goede cao voor de jeugdzorg echt nodig is.

Met de bij FBZ aangesloten beroepsverenigingen heeft FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals die mede namens de NVLF onderhandelt over de Cao Jeugdzorg, allereerst een Sinterklaasactie op touw gezet. Ter inspiratie het gedicht dat logopedisten die in de jeugdzorg werken, eventueel samen met collega’s, kan gebruiken om bijvoorbeeld aan te bieden aan je werkgever. Hierin legt de Sint aan Jeugdzorg Nederland haarfijn uit wat nou eigenlijk goed werkgeverschap inhoudt. Werkgevers hebben immers hetzelfde belang als de Sint: aandacht en goede zorg voor onze jeugd. 

Waarom helpen de impasse te doorbreken?
Je kan van alles doen met dit gedicht, lees de tips! Je kan ook creatief zijn en samen met jouw collega’s iets ludieks op touw zetten in de week van Sinterklaas. Een goede cao is immers in het belang van alle werknemers in de jeugdzorg. In dit document vind je inspiratie en tips voor een succesvolle actie.

Als zoveel mogelijk jeugdzorgprofessionals meedoen kunnen we de werkgevers overal in het land op ludieke wijze duidelijk maken dat een goede cao noodzakelijk is. Hoe mooi is het als je werkgever even echt stilstaat bij jullie mooie werk en zich uitspreekt hoe zeer dat gewaardeerd wordt? En hoe goed zou het zijn als jouw werkgever bereid is een signaal af te geven bij Jeugdzorg Nederland, de werkgeverspartij waarmee we aan de cao-tafel zitten, om nu echt een goede cao af te sluiten? En er eindelijk zicht komt op verbetering van de randvoorwaarden en jouw arbeidsomstandigheden, zodat jij je vak naar behoren kan blijven uitoefenen.

Tips

 • Je kan direct beginnen en met collega’s brainstormen wat jullie zien zitten.
 • Focus op een actie die duidelijk overkomt op beeld.
 • Deel foto’s op social media met #goedecaoisgoedejeugdzorg. Foto’s mogen ook naar acties@fbz.nl. We gaan zorgvuldig met info en beelden om en nemen contact met je op over eventueel gebruik van materiaal.
 • Spreekt de werkgever zich uit voor een goede cao en mag je dat delen?
  Deel het dan op socials en met ons.
 • Richt acties op de werkgever, maar betrek niet de cliënten bij de acties.
 • Belangstelling vanuit de media voor jullie actie? Een artikel in de krant is fijn en onderstreept de noodzaak voor een goede cao. Stem wel af met communicatie als er iemand van de media langs wil komen (er mag niet zomaar gefilmd worden). Vraag de journalist ook iemand van de directie of raad van bestuur te laten reageren op de vraag waarom het zolang duurt voordat er een nieuwe cao is.

Wat mag wel en niet?

 • Ludieke acties zijn juridisch toegestaan, deze verstoren de cliëntenzorg niet.
  Bekijk voor meer info onze actie-FAQ.
 • Twijfels of een activiteit juridisch wel of niet mag? Neem dan contact op met acties@fbz.nl en onze actiejuristen geven advies
 • In coronatijd houd je je bij acties ook rekening met de basismaatregelen.

Meer info

Actie-FAQ