Lees verder

De Voice Buddy van Ilse Heus heeft de Branco van Dantzigonderscheiding 2021 gewonnen. De tweejaarlijkse prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens het NVLF jaarcongres.

Voice Buddy is een app voor logopedisten en hun stemcliënten, die wordt gebruikt als ondersteuning in de behandelingen. De app helpt en motiveert stemcliënten bij het doen van hun dagelijkse oefeningen. De app helpt en motiveert stemcliënten bij het doen van hun dagelijkse oefeningen. Voice Buddy heeft een database vol oefeningen, bevat algemene informatie over stem, adem en houding en heeft een ‘prijzenkast’, waarmee de cliënt zijn voortgang kan zien. In dit filmpje vertelt Ilse meer over de app.


Juryrapport

De jury geeft in het juryrapport aan dat Voice Buddy op alle criteria positief werd beoordeeld. Zij laat verder weten veel waarde te hechten aan innoverende producten die gebruik maken van moderne technische mogelijkheden en noemt deze app ‘met mooie, interactieve instructievideo’s over correct gebruik van stem, adem en houding hier een mooi voorbeeld van’.
Ook is de app volgens de jury gebruiksvriendelijk voor zowel de logopedist als de cliënt en de mogelijkheidvoor doorontwikkeling is interessant. Tot slot ziet zij mogelijkheden voor het toepassen van de app in het logopedisch onderwijs.

Eervolle vermelding
Alhoewel deze inzending de prijs niet heeft gewonnen, wilde de jury graag een eervolle vermelding doen van de animatievideo Afasie van Homeyra Saiid. ‘Deze inzending betreft een animatievideo over afasie, met daarin uitgelegd wat de gevolgen, oorzaak en mogelijke oplossingen van de stoornis zijn. ‘De opzet van de video is zowel visueel als auditief en taalkundig toegankelijk gemaakt voor verstandelijke gehandicapten, analfabeten, anderstaligen, slechthorenden en mensen met een beperkte visus. Het is zo van belang dat deze groep ook toegang heeft tot deze informatie en niet wordt overgeslagen. De maakster heeft duidelijk hart voor deze doelgroep en heeft een groot praktijkprobleem aangepakt met deze waardevolle toevoeging aan ons vak’, aldus de jury.

Lees hier wie dit jaar de andere genomineerden waren.

Over de Branco van Dantzigonderscheiding
Branco van Dantzigonderscheiding uit wordt sinds 1993 een keer in de twee jaar toegekend aan logopedisten voor een uitzonderlijk verdienstelijke bijdrage aan de vakinhoudelijke verbreding en verdieping van de logopedie in Nederland. Deze bijzondere onderscheiding heeft tot doel om de kwaliteit van de logopedie in Nederland in de ruimste zin van het woord te bevorderen. De winnaar krijgt een beeldje en een geldbedrag van €1.250.

Branco van Dantzig was een Nederlandse zang- en spreekpedagoge en tevens één van de oprichters van de NVLF. Zij werd gezien als een van de grondleggers van het Nederlandse spraakonderwijs en kreeg het predicaat ‘Moeder van de Nederlandse logopedie’.