Lees verder

Bijna driekwart van de eerstelijns logopediepraktijken heeft momenteel een wachtlijst, ruim de helft kampt al langer dan een half jaar met wachtlijsten, waardoor patiënten te lang moeten wachten op zorg. Dit is onder andere het gevolg van een nog altijd hoog aantal moeilijk vervulbare vacatures. Dat leren de nieuwste cijfers uit een raadpleging van de NVLF onder haar leden. Vergeleken met vorig jaar is de druk op de logopedische zorg weer toegenomen.

Om de problematiek rond de logopedische zorg in Nederland snel inzichtelijk te maken voor stakeholders zoals zorgverzekeraars en overheden, heeft de NVLF voor het derde jaar op rij een infographic laten maken. Een geïllustreerd overzicht van de belangrijkste conclusies en boodschappen. Vorige week is een nieuwe versie gereedgekomen. Daaruit blijkt wederom: de problemen zijn weer toegenomen. Zelfs in 2020 waarin veel praktijken in het voorjaar moesten overstappen op beeldbellen door de eerste lockdown.

Voor de nieuwe versie van de infographic zijn cijfers over 2020 gebruikt, afkomstig uit een onderzoek onder 371 leden. Het percentage logopedisten werkzaam in de eerste lijn dat een problematisch hoge werkdruk ervaart, is iets afgenomen van 97% naar 92%, maar nog altijd hoog. Bij 72% van de logopediepraktijken is sprake van een wachtlijst voor patiënten. Dit is vrijwel onveranderd, vorig jaar was dit 71%. Wachtlijsten zijn geen incidenteel voorkomend probleem. 44% van de ondervraagden kampt al meer dan een half jaar met een wachtlijst. Dat is 20% minder dan vorig jaar.

Verder is opmerkelijk dat één op de vier logopedisten overweegt te kiezen voor een ander werkveld vanwege de hoge werkdruk en de slechte arbeidsvoorwaarden.

De infographic is hier te downloaden.