Lees verder
Nieuwe leden van commissies en raden stellen wij graag even voor! Karen van Hulst is net begonnen in de Wetenschapsraad. Tijd om kennis te maken.

Wat mijn visie op logopedie (mede) heeft gevormd…

‘Ik leerde hem kennen toen hij een jong manneke was en met zijn moeder op de slikpoli kwam voor een slikvideo. Een jongen met Cerebrale Parese, niet sprekend met woorden maar met zijn lichaamstaal en ogen. Een jongen die zijn bewegingen niet kon sturen en volledig afhankelijk was van de ander. Hij had regelmatig recidiverende luchtweginfecties en er was een verdenking van stille aspiratie.

Eten en drinken was voor de ouders, gezien hun cultuur, heel belangrijk maar de voedingstoestand was penibel. Bij de slikvideo bleek stille aspiratie bij alle substanties. De wijze waarop je ouders dan meeneemt in het uitslag gesprek, de adviezen en het bespreken van sondevoeding is een uitdaging.

Door naast de ouders te gaan staan, kindgerichte adviezen te geven, je uitspraken kunt onderbouwen met evidentie en ouders duidelijke uitleg kunt geven over de problemen. Dat heeft mij gevormd tot de logopedist die ik wil zijn.

Inmiddels zijn we 15 jaar verder en zijn we samen stappen blijven nemen waarbij het beschermen van de luchtwegen voorop heeft gestaan. Breed en totaal blijven kijken naar kind-taak en omgeving, stap voor stap kijken naar wat op dat moment nodig is en goed in contact blijven met alle disciplines maakt dat deze jongen kwaliteit van leven heeft en dat zijn moeder zelfs op mijn promotie is geweest. Een promotie die was opgedragen aan kinderen met centraal neurologische aandoeningen met slikproblemen.’

CV Karen van Hulst
– 58 jaar
– Opleidingen: Logopedie opleiding Nijmegen (1981-1985), Master Evidence Based Practice AMC Amsterdam (2008-2010), promotie Rabdouduniversiteit Nijmegen 2019.
– Momenteel werkzaam: Radboudumc, Amalia kinderziekenhuis, afdeling revalidatie
– 36 jaar werkaam als Logopedist
– Hobby’s: Fietsen, lekker met vrienden quality time, lezen, (klein)kinderen en……. werken

Wat neem je van jouw ervaringen mee de wetenschapsraad in?

  • Persoonsgericht blijven kijken
  • Samenwerken
  • Je adviezen onderbouwen vanuit evidentie
  • Blijven nadenken over complexe problemen
  • Nieuwsgierig blijven en niet opgeven

Wij wensen Karen veel kennis en succes in de Wetenschapsraad.