Log in
Een goede beveiliging van patiëntgegevens begint met het gebruik van een uniek en sterk wachtwoord voor het inloggen in je praktijksoftware. Maar hoe sterk het wachtwoord ook is, er bestaat altijd een risico dat deze in verkeerde handen terecht komt. Het is dan een geruststellende gedachte als je zeker weet dat iemand met jouw gebruikersnaam en wachtwoord alsnog niet bij je patiëntgegevens kan. Tweefactorauthenticatie, afgekort als 2FA, geeft jou die zekerheid.
Redactie

Dit artikel heeft de NVLF opgesteld in samenwerking met onze partners: Intramed, Incura en James-software.

Het gebruik van 2FA door NEN 7510 is verplicht op ieder informatiesysteem waarmee persoonlijke gezondheidsinformatie worden verwerkt. Dus ook op praktijksoftware. Dit geldt ook voor logopedisten.

2FA betekent dat je twee verschillende methoden combineert om het inloggen veiliger te maken. Deze methoden worden factoren genoemd. Jouw gebruikersnaam en wachtwoord vormen de eerste factor. De tweede factor is meestal een code, die je ontvangt via een sms of kunt aflezen uit een app. Maar het kan ook de vingerafdrukscan zijn die je al gebruikt om je smartphone te ontgrendelen. Gebruik van 2FA heeft tot gevolg dat iemand die jouw gebruikersnaam en wachtwoord weet, maar geen beschikking heeft over de tweede factor, alsnog niet kan inloggen. Daardoor vormt 2FA een sterke verbetering van jouw beveiliging.

2FA in Intramed
Als je 2FA