Lees verder

De Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST) is een organisatie van therapeuten die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van niet-vloeiendheidsproblematiek met als doel de kennis over stotteren te vergroten en de kwaliteit van de stottertherapie in Nederland te verbeteren. Veel leden van de NVST zijn logopedisten en lid van de NVLF.

Wat doet de NVST voor de leden van de NVLF?

Aanvraag intercollegiaal consult

Mocht de problematiek rond stotteren te complex worden dan is het mogelijk om een telefonische consult of coaching door een stottertherapeut aan te vragen. Informeer bij de stottertherapeut in de buurt wat de procedure is.

De Damsté groep

Een andere mogelijkheid is je cliënt verwijzen naar groepstherapie. De Damsté groep biedt groepsbehandelingen aan  die geleid worden door ervaren en deskundige logopedist/stottertherapeuten. Er worden 4 verschillende groepen georganiseerd:

  • OK (ouder-kindtraining, 7-12 jaar)
  • RAP (relaxed anders praten, 12-19 jaar)
  • VIP (vrijheid in praten, 21+ jaar)
  • JES (je eigen spreken, 18+ jaar)

Op de website van De Damsté groep vind je uitgebreide informatie.

Wereldstotterdag

Op 22 oktober werd wereldwijd aandacht besteed aan stotteren. Het Stotterfonds zette zich dit jaar in voor jongeren op de middelbare school. De slogan was  ‘DARE TO BE Y-Y-Y-YOU. Om jongeren aan te moedigen te zeggen wat ze willen zeggen, werden 7 tips geformuleerd. Deze tips staan mooi vormgegeven op posters en boekenleggers. Ze zijn te bestellen bij de webshop van het Stotterfonds.

Herziene richtlijn Stotteren

De Richtlijn Stotteren uit 2014 is herzien. In de Herziene Richtlijn wordt oa aandacht besteed aan nazorg middels een prevalentieplan en de samenwerking met een psycholoog is erin opgenomen.

De NVST heeft een samenwerkingsverband met het Stotterfonds en de patiënten vereniging voor stotteren Demosthenes. Sinds 2014 is de NVST partner van de European Clinical Spezialization in Fluency Disorders (ECSF). Om lid te kunnen worden van de NVST moet je als stottertherapeut zijn ingeschreven in het register van het European Fluency Specialisme.