Lees verder

Zoals het afgelopen jaar anders was dan alle andere ervoor, zo geldt dat ook voor de start van het nieuwe jaar. Uiteraard wens ik alle logopedisten en hun dierbaren een mooi en gezond nieuw jaar toe. Dat is niets nieuws. Maar die woorden klinken toch anders dan anders. We staan zeker nog een tijdje ver af van een dagelijks leven zoals we dat zou graag zouden willen invullen. Hoewel ik van karakter een optimistisch en positief mens ben, dwingt mijn realisme tot de verzuchting dat de pandemie ons voorlopig nog in de greep houdt.

Niettemin beginnen we aan een nieuw jaar. Dat houdt geen virus tegen. Het wordt een uitdagend jaar. Op vele fronten: voor ons dagelijks werk, onze eigen leefgemeenschappen en onze samenleving als geheel. In verkiezingsjaar 2021 zullen politici ons voorspiegelen hoe zij denken dat Nederland eruit moet gaan zien. Ze zullen betogen dat hun zienswijze superieur is aan die van de ander. Verkiezingen vragen om het uitvergroten van verschillen. Maar als de stemmen zijn geteld en het vervolgens op besturen aankomt, is het belangrijk juist naar de gemeenschappelijkheid te zoeken. Afgelopen jaar hebben tegenstelling het nieuws vaak gedomineerd: voor- en tegenstanders van de coronamaatregelen, pro- en anti-vaxxers, boeren en milieubeweging en alle andere deelnemers aan de praatprogramma’s op tv. We moeten oppassen dat het beeld de werkelijkheid niet vertekent. Als je bereid bent echt naar de ander te luisteren en de argumenten serieus weegt, is er vaak een gemeenschappelijke weg te vinden. Je moet er immers samen met elkaar uitkomen.

Een gemeenschappelijk doel als bindende factor. Dát moet onze zoektocht in 2021 zijn. Ook als vereniging. Ons aller wens om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van anderen, is een ongekend krachtig bindmiddel. Met dat bindmiddel gaan we als NVLF onverminderd door met onze inzet voor de verbetering van de positie van de logopedist in het Nederlandse zorgstelsel. De pandemie heeft ons veel ellende gebracht, maar ook creativiteit, relativeringsvermogen en hoop op verbetering. Dat nemen we graag mee het nieuwe jaar in. En voor nu zit er niets anders op dan nog even volhouden!

Michel Dutrée
Voorzitter NVLF