Lees verder

Op 6 maart 2021 is het in heel Europa de Dag van de Logopedie. In de week voorafgaand aan deze dag, die dit jaar op zaterdag valt, laten logopedisten zien wat logopedie inhoudt en kan betekenen voor patiënten, jong en oud.

Logopedie kent veel verschillende behandelgebieden, werkwijzen en patiënten. Ieder jaar wordt tijdens de Dag van de Logopedie een ander thema uitgelicht. Dit jaar staat in het teken van eHealth.

EHealth is een term die steeds vaker wordt gebruikt binnen de zorg. Het zijn toepassingen die patiënten en zorgverlener helpen om elektronisch, vaak via internet of een app, met elkaar te communiceren. Patiënten hoeven minder vaak op afspraak naar de zorgverlener toe, hebben regie over hun behandeling en meer inzicht in hun gezondheid. EHealth-toepassingen worden daarom vaak als positief ervaren door de patiënt, maar ook de zorgverlener heeft er baat bij. EHealth is een innovatieve manier om logopedie toegankelijker te maken voor de patiënt en werkdruk te verlichten voor logopedist. EHealth sluit aan bij het digitale tijdperk waarin we leven en zal in de toekomst steeds meer worden ingezet.

Coronacrisis en Telelogopedie
De meest bekende vorm van eHealth is de telelogopedie. Door de maatregelen rondom de coronacrisis waren veel logopedisten genoodzaakt om behandelingen online uit te voeren. In korte tijd hebben zij zich dit eigen gemaakt. Het lijkt erop dat de telelogopedie ook na de crisis een behandelmethode blijft. Online behandelen heeft veel voordelen; er is geen reistijd en de behandeling beter in te plannen op momenten dat het de patiënt uitkomt.

EHealth blogs
Het doel van de Dag van de Logopedie is het ons vak breed onder de aandacht te brengen. We willen je vragen jouw ervaringen met eHealth toepassingen binnen het vakgebied logopedie te beschrijven in een blog, minimaal 500 woorden. Deze blog kun je voor 26 februari mailen aan communicatie@nvlf.nl, o.v.v. blog Dag van de Logopedie. Wij zetten deze in aanloop naar 6 maart op nvlf.nl, logopedie.nl, de community en sociale media.

Kick-off NVLF Inspiratiesessie
Inspireren en van elkaar leren

Velen zullen bij eHealth meteen denken aan telelogopedie, maar bijvoorbeeld een elektronische patiëntendossiers is een technische toepassing die hier ook onder valt. EHealth is een innovatieve manier om logopedie toegankelijker te maken voor de patiënt en werkdruk te verlichten voor logopedist. EHealth sluit aan bij het digitale tijdperk waarin we leven en zal in de toekomst steeds meer worden ingezet.

Om innovatieve ideeën te faciliteren lanceerde de NVLF vorig jaar maart het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL). Hiermee willen we bereiken dat innovatieve ideeën van logopedisten opgepakt en uitgevoerd worden. Ook in 2021 wordt het stimuleringsprogramma aangeboden. Dit jaar voegen we daar een aantal online Inspiratiesessies aan toe, waarin logopedie gerelateerde en niet logopedie gerelateerd innovaties worden gepresenteerd.

In het kader van de Dag van de Logopedie organiseren we donderdag 4 maart, van 19.00-20.30 uur, een Kick-off van de NVLF Inspiratiesessies met Wouter Wolters, een expert op het gebied van eHealth én Ilse Heus een logopedist die een preview zal geven van de door haar ontwikkelde Voice Buddy-app die 16 april 2021 zal worden gelanceerd.

Meld je hier aan voor deze eerste NVLF Inspiratiesessie.