Log in
Nu het onderzoek naar de logopedische gevolgen van COVID-19 loopt, houdt Hanneke Kalf ons via de website en nieuwsbrief van de NVLF wekelijks op de hoogte van de stand van zaken.

Afgelopen week was de laatste geplande registratie van de covid-19-monitor. We hebben nu acht weken lang gevolgd hoeveel logopedische problemen werden geconstateerd door de deelnemende instellingen en praktijken en de voorlopige conclusie is dat inderdaad veel post-covid-patiënten stem- en slikstoornissen hebben. Op 12 mei zijn we begonnen met online registreren en als je dat vergelijkt met de epidemiologische overzichten van het RIVM (die toevallig ook wekelijks op dinsdag verschijnen) zie je dat de piek van ziekenhuisopnames toen net de top voorbij was. Maar vanaf dat moment konden we goed volgen dat de logopedische zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuizen geleidelijk afnam en zich verplaatste naar de revalidatiecentra en eerstelijn.

Terwijl nog steeds worden nieuwe covid-19-patiënten worden opgenomen of thuis in quarantaine verblijven, dalen de aantallen verder. Dat is opnieuw goed te zien in de monitor: voor