Log in
Nu het onderzoek naar de logopedische gevolgen van COVID-19 loopt, houdt Hanneke Kalf ons via de website en nieuwsbrief van de NVLF wekelijks op de hoogte van de stand van zaken.

In week 7 van de covid-19-monitor maakt het RIVM bekend gemaakt dat er nog maar weinig ziekenhuisopnamen en bijna geen overlijdens meer zijn als gevolg van het coronavirus.

Dat is de bijna laatste week van de monitor ook goed te zien: uit 26 ziekenhuizen worden nog maar 61 covid-19-patienten gemeld, waarvan er 26 (43%) logopedie nodig hebben. Ter vergelijking: het hoogste aantal werd gemeld in de eerste week van monitor op 12 mei, namelijk 19 ziekenhuizen die opgeteld maar liefst 315 covid-19-paiënten rapporteerden, waarvan op dat moment 104 (33%) logopedie nodig hadden.

De collega’s in de revalidatiecentra meldden nu ook minder patiënten, maar met gemiddeld nog  dezelfde prevalentie van verwijzingen (58%) als vorige week.

Moeite met orale intake van voeding komt nog steeds zoals verwacht het meeste voor in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook in de revalidatiecentra heeft nog 47% geen volledig normale orale intake zonder aanpassingen. Ook slikstoornissen komen het meeste voor in de ziekenhuizen (92%), maar stemstoornissen gemiddeld het meeste in de revalidatiecentra (90%) en