Lees verder

Dinsdag 2 november 2021 maakte het kabinet bekend de coronamaatregelen weer aan te scherpen vanwege het stijgende aantal besmettingen. Wat betekent dit voor logopedisten?

De nieuwe maatregelen gelden vanaf zaterdag 6 november. Samengevat zijn deze regels van toepassing voor logopedisten:

  • De gezondheidscheck blijft van kracht. De NVLF adviseert om bij twijfel over gezondheidsrisico’s wel gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen en indien mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Ook kun je bij twijfel de gezondheidscheck blijven uitvoeren.
  • Wanneer mogelijk geldt tijdens je werk de 1,5 meter regel.
  • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is een beslissing die je op praktijk- of instellingsniveau maakt. Logopedisten bepalen zelf of een mondkapje in je praktijk nodig is.
  • Voor groepsbehandelingen (zorg) geldt het advies om de 1,5 meter te hanteren. Het tonen van een QR-code is niet verplicht.

Klik hier voor de beeldsamenvatting van de coronaregels die vanaf 6 november gelden.

Geen contactberoep

Na de persconferentie van afgelopen dinsdag heeft het ministerie van VWS per ongeluk een tabel met onjuiste inhoud gepubliceerd. In die tabel stond dat de mondkapjesplicht voor contactberoepen als kappers en fysiotherapeuten geldt. Dat klopt natuurlijk niet. Fysiotherapie en logopedie zijn medische beroepen die niet onder de contactberoepen vallen. Het ministerie is direct op deze fout gewezen, maar dat kon niet voorkomen dat een aantal media de verkeerde informatie al hadden overgenomen van de VWS-site.