De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en het Landelijk Overleg Opleidingen Logopedie (LOOL) geven studenten de kans om innovaties te pitchen op het NVLF Jaarcongres. Het winnende team krijgt een prijs ter waarde van 250 euro (vrij te besteden) én de mogelijkheid hun idee verder uit te werken en in te dienen voor een bijdrage uit het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL). De winnende opleiding krijgt de Logopedie Innovatieprijs wisseltrofee.
De NVLF en het LOOL dagen jou uit!
We zijn op zoek naar innovatieve en ondernemende studenten die tijdens hun opleiding een idee voor een product of dienst hebben ontwikkeld die de logopedische zorg verbetert of de behandeling van cliënten logopedie ondersteunt, verbetert of aangenamer maakt. Ben jij die student, meld je voor 13 juni aan bij jouw opleiding.
De Logopedie Innovatieprijs in het kort;
* Meld je (individueel of als team) aan bij je opleiding met een idee voor een product of dienst, vóór 13 juni 2023.
* Elke opleiding Logopedie stuurt uiterlijk 20 juni 2023 één van de inzendingen naar de jury van de Logopedie Innovatieprijs.
* Deze jury nomineert drie inzendingen voor het NVLF jaarcongres op 17 november 2023. Zij maken kans om de prijs te winnen. (De overige inzendingen kunnen een digitale posterpresentatie op de congressite plaatsen.)
* De genomineerden bereiden een pitch voor, in de vorm van een 90 seconden durende video.
* Tijdens het NVLF jaarcongres worden de video’s getoond en bepaalt het publiek welk project wint.
* De winnaar(s) krijgen een geldprijs ter waarde van 250 euro (vrij te besteden) én zij kunnen hun projectplan indienen voor een bijdrage uit het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL).
* De winnende opleiding ontvangt de Logopedie Innovatieprijs Wisseltrofee.
Wat moet je inleveren?
Je kunt een concept, een prototype, een adviesrapport inleveren dat je tijdens je bachelorstudie Logopedie hebt ontwikkeld of onderzocht. Het onderwijsproduct kun je in een willekeurig onderwijsonderdeel tijdens de opleiding Logopedie hebben gemaakt. Kijk voor de voorwaarden aan de inzending het reglement. Je kunt je aanmelden voor deelname bij je eigen opleiding. LET OP 13 juni 2023 sluit de aanmelding.
Vanuit alle aanmeldingen selecteert elke opleiding één project om in te zenden. De (maximaal negen) inzendingen worden voorgelegd aan een vakjury die bestaat uit afgevaardigden van de NVLF, het LOOL en een expert uit het werkveld. De inzenders van de drie hoogst gewaardeerde projecten krijgen een nominatie. Ze mogen hun innovatieve toepassing presenteren en toelichten op het NVLF jaarcongres. Ze maken hiervoor een videoclip c.q. digitale pitch van maximaal 1,5 minuut.
De inzendingen die niet genomineerd worden krijgen de mogelijkheid een ‘posterpresentatie’ te maken voor het congresplatform. Ze komen niet in aanmerking voor de prijzen, maar het is mogelijk dat er onder de aanwezige professionals logopedisten zijn die het idee omarmen en het samen met de inzender(s) naar een hoger plan wil tillen.
Wat levert deelname op?
Op vrijdag 17 november 2023 tijdens het NVLF Jaarcongres mogen de drie genomineerde studenten c.q. teams hun project presenteren. Dat is een ervaring om nooit te vergeten en een kans om je netwerk uit te breiden. De projecten van alle drie genomineerden worden tevens vermeld in het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie en gepubliceerd op de website en de sociale media kanalen van de NVLF. De deelnemers aan het NVLF-jaarcongres kiezen uit de drie genomineerden de winnaar van de Logopedie Innovatieprijs.
Het winnende team krijgt een wisseltrofee (voor op de opleiding), een geldprijs ter waarde van 250 euro (vrij te besteden) én de mogelijkheid hun idee verder uit te werken en in te dienen voor een bijdrage uit het Stimuleringsprogramma Innovatie Logopedie (SPIL).
Het uitwerken van het idee en de voorbereidingen voor het SPIL hoeven de winnaars niet alleen te doen. Ze kunnen op verzoek door de NVLF gekoppeld worden aan een deskundige die daarbij kan helpen. De deskundige zal samen met de winnaar, in max. 2 coachgesprekken, zowel het projectidee verder uitwerken en op papier zetten als de pitch voorbereiden. Wanneer het projectidee wordt goedgekeurd door de SPIL commissie, kunnen zij maximaal 75% van het benodigde budget voor de uitvoering van hun innovatie ontvangen.
[De uitreiking van de Logopedie Innovatieprijs vindt doorgang bij minimaal drie inzendingen. Het auteursrecht van de innovatieve toepassing wordt gedeeld door de maker(s) en de opleiding.]
Toolkit
Logo 2023
Poster A3
E-mailbanner
Instagram Liggend
Instagram vierkant
Facebook en Linkedin (1200×630)
Filmpjes:
Intro Innovatieprijs
Reminder oproep door Sara van Krugten

Winnaar Logopedie Innovatieprijs 2022 wil de zorg afasievriendelijker maken.
Met haar project ‘Meer regie voor personen met afasie’ is Sara van Krugten, (oud) studente van de Hogeschool Rotterdam, winnares van de NVLF Innovatieprijs 2022. Zij ontving haar prijs tijdens het NVLF jaarcongres op 25 november voor haar afasie vriendelijke scoreoverzicht.
Meer regie voor personen met afasie
Sara heeft een missie: de zorg afasie vriendelijker maken. De prijs voor haar project ‘Meer regie voor personen met afasie’ is een mooie opsteker die ze niet had verwacht. ‘De twee projecten van de andere twee genomineerden vond ik ook heel innovatief.’ Tegelijkertijd ziet ze de meerwaarde van haar project voor het werkveld, net zoals de jury. Die vindt het een: ‘Overzichtelijk en origineel product dat ertoe bijdraagt dat er een belangrijk stuk in de informatieoverdracht van hulpverlener naar cliënt en naasten plaatsvindt.’
Het idee voor haar winnende concept, ontstond tijdens haar stage in een revalidatiecentrum waar Sara veel werkte met patiënten met afasie. ‘We gebruikten daar veel tekst en cijfers bij het bespreken van testscores, met gevolg dat personen met afasie niet altijd begrepen wat er is besproken en besloten. Schriftelijke informatie werd niet aangepast aan hun communicatieve vaardigheden. Lange zinnen moeilijke woorden en weinig visuele ondersteuning; het maakt het voor personen met afasie lastig om de scores te begrijpen.’ In opdracht van de zorgverleners op haar stage ontwikkelde ze daarom een afasie vriendelijke scoreoverzicht. Afgestemd op de communicatieve vaardigheden van personen met afasie. ‘Zo worden resultaten ook voor hen begrijpelijk en kun je echt samen beslissen over een behandeling.’
En nu? Sara werkt sinds kort als net afgestudeerde in het ziekenhuis en ook hier zet ze haar missie voort. ‘Het zou mooi zijn als zorgverleners mijn scoreoverzicht in de praktijk gaan gebruiken zodat we de tool met elkaar verder kunnen ontwikkelen op basis van de wensen van zorgverleners en cliënten.’
Bekijk hier of hieronder de pitch over haar project ‘Meer regie voor personen met afasie’ dat Sara maakte.
Video Innovatieprijs 2022 – Meer regie voor personen met Afasie
Disclaimer
De organisatie van de Logopedie Innovatieprijs zal zich onthouden van commentaar over de inhoud van de ingezonden projecten en zal zich beperken tot het geven van algemene informatie over de drie genomineerde projecten, zoals een korte samenvatting van het project, het aantal inzendingen en de namen van de genomineerden. Door deel te nemen aan de Logopedie Innovatieprijs 2023, erkennen de deelnemers dat de organisatie geen verplichting heeft om hun ideeën te beschermen of vertrouwelijk te houden en vrijgesteld is van elke aansprakelijkheid met betrekking tot de bescherming van hun ideeën of de vertrouwelijkheid ervan.