Lees verder

Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Je kunt het STAP-budget bijvoorbeeld gebruiken om je kennis te verdiepen binnen je huidige werk. Het is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Met het STAP-budget kunnen de volledige scholingskosten worden gefinancierd tot een bedrag van € 1000.

Wat zijn de voorwaarden voor STAP-budget?
Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget stelt de overheid voorwaarden aan de aanvrager:
• Je bent tenminste 18 jaar zijn en hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
• Je bent een burger van de Europese Unie of een partner van een EU-burger;
• Je ontvangt geen andere onderwijs gerelateerde financiering of tegemoetkoming, zoals studiefinanciering;
• Je bent in de afgelopen 2 jaar minstens 6 maanden in Nederland verzekerd geweest voor de volksverzekeringen;
• Je hebt dit kalenderjaar nog geen opleiding gevolgd waarbij je STAP-budget hebt ontvangen of aangevraagd;
• De training of opleiding die je wilt volgen geregistreerd is in het scholingsregister van DUO;
• Je bent minimaal 80% aanwezig bij de scholing;
• Het STAP-budget bij het UWV is nog niet op.

Met het STAP-budget kunnen de volledige scholingskosten worden gefinancierd tot een bedrag van
€ 1000. Een aanvulling vanuit de werkgever of een andere partij is mogelijk, maar vooralsnog alleen voor scholing die duurder is dan € 1000. Het STAP-budget is geen vervanging van het eventuele scholingsbudget dat je via jouw werkgever ontvangt.
Een rekenvoorbeeld: voor een opleiding met totale kosten van € 1600 kan voor € 1000 aan STAP-budget worden aangevraagd en voor het resterende bedrag van € 600 is een werkgeversbijdrage mogelijk of anders een eigen bijdrage.

Wanneer kan je STAP-budget aanvragen?
Het totale STAP-budget is verdeeld over meerdere aanvraagperiodes. Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget De eerste ronde van 2022 was het budget binnen enkele dagen op. Wil je een aanvraag doen, zorg dan dat je er op tijd bij bent. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.
• 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
• 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022
• 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
• 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
• 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Waar kan je STAP-budget aanvragen?
Je kunt een aanvraag voor STAP-budget indienen via het STAP-portaal van het UWV. Je hebt hiervoor je DigiD nodig en een STAP aanmeldingsbewijs.

DigiD: Zorg ervoor dat je de inloggegevens voor je DigiD bij de hand hebt of op tijd een DigiD aanvraagt.
STAP aanmeldingsbewijs: Het STAP aanmeldingsbewijs wordt verstrekt door de scholingsaanbieder. Wacht niet tot het laatste moment met jouw inschrijving voor de scholing van jouw keuze. Er gaat altijd wat tijd overheen voordat je inschrijving is verwerkt en je het STAP aanmeldingsbewijs ontvangt. Bij de meeste scholingsaanbieders kun je de cursus kosteloos annuleren wanneer het STAP-budget niet wordt toegekend.

Welke vakinhoudelijke scholingen voor logopedisten kun je volgen met het STAP-budget?
We raden je altijd aan bij de scholingsaanbieder na te vragen of je het STAP-budget kunt inzetten voor de scholing van jouw keuze.

De NVLF heeft bij verschillende scholingsaanbieders opgevraagd welke scholingen in aanmerking komen voor het STAP-budget. Hieronder vind je een overzicht van de scholingen die bij ons bekend zijn op 29-03-2022. Wanneer we van een scholingsaanbieder nieuwe scholingen ontvangen, zullen we deze toevoegen.

Twijfel je of de scholing die jij wilt volgen in aanmerking komt voor het STAP-budget, doe dan rechtstreeks navraag bij de scholingsaanbieder of kijk in het STAP-scholingsregister

Via de subsidieregeling Nederland leert door is het nog tot eind 2022 mogelijk om (meestal) gratis of tegen een kleine bijdrage (materiaalkosten) een bijscholing te volgen. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen zoals: Timemanagement, Werken met office 365, Coaching. Een overzicht van scholingen die onder de regeling vallen vind je op de webpagina NL leert door.
Kijk wel even goed of de training echt gratis is. Hier en daar zijn scholingen in de lijst blijven staan, die inmiddels niet meer onder de regeling vallen.

Punten kwaliteitsregistatie
De scholingen van de webpagina NL leert door zijn, voor zover bij ons bekend, niet geaccrediteerd via ADAP. Wanneer de training voldoende relevant is voor logopedisten dan kun je deze wel zelf uploaden in je digitaal portfolio en er niet-geaccrediteerde punten ontvangen. De training is relevant wanneer deze aansluit bij één van de CanMeds rollen: ondernemer, professional, communicator, samenwerker, gezondheidscoach, innovator, logopedist.